назад

На апаратній нараді при голові ОДА йшла мова про безоплатну правову допомогу

160518 01Під час апаратної наради при голові Сумської обласної державної адміністрації Миколі Клочку, яка відбулася 17 травня, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Олена Демченко презентувала головні здобутки системи безоплатної правової допомоги на Сумщині.

Олена Демченко розповіла, що Регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, які забезпечують адвокатський захист в кримінальних справах, працюють з 2013 року. У Сумській області такий центр знаходиться в місті Суми по вул. Першотравнева, 29. З початку роботи Регіонального центру видано більше 5000 доручень адвокатам. З січня 2016 року по 17 травня 2016 року регіональним центром було видано 460 доручень за призначенням та 153 доручення відносно осіб яких було здійснено кримінальне затримання. Загальна кількість осіб яка отримала правову допомогу відповідно до п.п. 3-7 ст. 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» за вказаний період складає 812 чоловік.

Допомогу в цивільних та адміністративних справах надають місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, які розпочали роботу з 1 липня 2015 року. З початку року станом на 16.05.2016 місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги прийнято 2402 клієнти та зареєстровано 3120 звернень. За цей час отримали безоплатну вторинну правову допомогу 227 громадян.

Відповідно до реформ Міністерства юстиції України вже з 1 вересня 2016 року в Україні буде відкрито більше 400 бюро правової допомоги. Місія бюро: посилення правової спроможності територіальних громад. Їх функції наступні: активне правопросвітництво на рівні кожної територіальної громади, точка доступу до електронних сервісів Мін’юсту, а в перспективі – до всіх державних електронних сервісів, надання юридичних консультацій, прийом звернень щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги і навіть безпосереднє здійснення представництва інтересів клієнта в суді.

160518 02

З 4 квітня  2016 року розпочався конкурс з відбору кандидатів на посади начальників та заступників начальників бюро правової допомоги. Конкурс оголошено наказом Координаційного центру від 31.03.2016 №25 «Про проведення конкурсу з відбору кандидатів на посади керівників бюро правової допомоги». Основні вимоги до претендентів: вища юридична освіта не нижче бакалаврського рівня, вільне володіння українською мовою, рівень досвідченого користувача персонального комп’ютера. Перевагою є досвід волонтерської діяльності, участі у роботі громадських організацій чи ініціативних груп.

Олена Демченко повідомила про те, що на Сумщині вже майже 100 бажаючих працювати в бюро правової допомоги. Вона закликала керівників регіонів, а також різноманітних служб та відомств, які були присутні на нараді, донести інформацію про конкурс на заміщення вакантних посад керівників бюро.

160518 03

 Також директор повідомила про роботу щодо підбору приміщень для роботи бюро правової допомоги. Координаційним центром з надання правової допомоги визначено, що пріоритетними для цієї мети є приміщення, що перебувають на балансі головних територіальних управлінь юстиції або використовуються ними на підставі  договорів оренди, суборенди, позики та  належать до державної або комунальної власності (приватної власності розглядаються за умови орендної плати 1 грн. на рік), розташовані на першому поверсі та не потребують  капітального ремонту, складаються з двох кімнат («фронт-офіс», «бек-офіс») площею не менше, ніж 15-20 кв.м.

 На Сумщині з 1 вересня 2016 року планується відкрити у кожному районі області 14 бюро правової допомоги. На цей час триває робота щодо попередніх домовленостей з керівництвом районів щодо забезпечення приміщеннями бюро правової допомоги.