назад
19.09.19

На базі юридичної клініки «Pro bono» створюється точка доступу до БПД

На базі юридичної клініки «Pro bono» Київського національного університету імені Тараса Шевченка проведено перший набір студентів, які будуть залучатися до надання безоплатної правової допомоги. Ініціатива пілотування моделі незалежного провайдера безоплатної правової допомоги передбачена меморандумом про співпрацю, укладеним між Координаційним центром з надання правової допомоги, юридичним факультетом КНУ, Міністерством юстиції України, Національною асоціацією адвокатів України та Українською фундацією правової допомоги.

Близько тридцяти студентів Київського національного університету імені Тараса Шевченка відібрані для роботи у точці доступу до безоплатної правової допомоги, що створена на базі юридичної клініки «Pro bono». Всі вони склали тестові завдання та пройшли інтерв’ю за компетенціями.

«Коли я був студентом юридичного факультету, практичні навички ми могли здобути лише у тому випадку, коли замість пар ходили на роботу. Тепер у студентів є можливість поєднати теоретичні знання з практикою. У 2018 році ми розпочали пілотний проект утворення незалежного провайдера безоплатної правової допомоги на базі юридичної клініки. Започатковуємо повний цикл practice-ready legal education – практично орієнтованої юридичної освіти», – зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

В аудиторії на третьому поверсі Червоного корпусу КНУ – студенти другого, третього та четвертого курсів юридичного факультету. Всі вони пройшли перший тур відбору – склали тестові завдання щодо визначення рівня фахової підготовки, необхідної для надання юридичних консультацій.

Тепер – інтерв’ю за компетенціями. Під час інтерв`ю оцінюється мотивація до роботи у точці доступу до БПД, здатність до аналітичного мислення та ефективної комунікації, толерантність та стресостійкість студентів, які надаватимуть правову допомогу.

«Що може вивести вас з рівноваги?» – «Коли є несправедливість, але я нічого не можу змінити».

«Що є найважливішим при наданні юридичної консультації?» – «Вміння уважно вислухати людину, почути її».

Студенти розповідають про свої очікування від роботи у точці доступу до БПД, діляться думками щодо надання правової допомоги, цікавляться можливістю працевлаштування у системі БПД.

«Ми будемо проводити тренінги для підвищення комунікаційних навичок роботи з клієнтами. Вони допомагатимуть розвивати навички емоційного інтелекту», – зазначив Олексій Бонюк.

Студенти, які працюватимуть у точці доступу до БПД на базі юридичної клініки «Pro bono», отримають безцінний практичний досвід. Це дасть їм можливість увійти до пулу кваліфікованих правників системи надання безоплатної правової допомоги.

Створення точок доступу до безоплатної правової допомоги, що працюватимуть на базі юридичних клінік, сприятиме диференціації мережі надавачі БПД. Громадяни, у тому числі вразливі категорії, отримають додаткові можливості в отриманні безоплатної правової допомоги.