назад

На Буковині бібліотекарів перетворюють на журналістів. Практикуми – навчання для них організовують безкоштовно.

483-1Кардинальні зміни відбуваються у бібліотеках Буковини. Відтак у деяких з них жителі області вже безкоштовно вивчають іноземні мови, мають змогу відвідувати різноманітні тренінги та спілкуватись із відомими експертами. І це лише початок. На черзі: створення прес-клубів в громадах. Це дозволить безпосередньо у бібліотеках організовувати комунікаційні майданчики для представників влади та громадськості; озвучувати ті питання, які найактуальніші для громадян, і завдяки співпраці із ЗМІ сприяти їх вирішенню.

«Оскільки бібліотекарі є представниками громад, знають, які питання найбільше турбують жителів регіону, вони можуть стати своєрідними прес-секретарями об’єднаних громад і висвітлювати їх життя. Бібліотека завжди була концентрацією найціннішої інформації, що є у суспільстві і якщо наразі людям важливо дізнатися про реформу місцевого самоврядування – то бібліотекар повинен бути неупередженим «навігатором» в потоці інформації», – розповідає Олена Костриця, ментор проекту ПУЛЬС «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні», що реалізується Асоціацією міст України в партнерстві з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX).

483-2

Аби у прес-клубах при бібліотеках працювали справжні медіапрофесіонали, команда проекту спільно з бібліотеками організовують спеціальні навчання. Так, у березні 2019 року один з таких практикумів відбувся на базі Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки імені Михайла Івасюка. Під час практикуму «Підтримка просування реформи місцевого самоврядування через інформаційні майданчики у Чернівецькій області» бібліотекарів навчали якісно писати анонси, прес-релізи, пост-релізи, працювати у соціальних мережах, а також ефективно взаємодіяти з засобами масової інформації, органами місцевого самоврядування та громадськими організаціями.

483-3

«Бібліотека – не лише книгозбірня, а й простір з величезним потенціалом. Використовуючи інструменти піару, бібліотеки можуть збільшити доступ громадян до важливої та достовірної інформації. Завдяки нашим спільним заходам ми будемо дуже тісно співпрацювати із представниками ЗМІ. Впевнені, це матиме результат, адже відомі непоодинокі випадки, коли певне наболіле питання для громади вирішувалось лишень після втручання журналістів», – розповіла директор Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки імені Михайла Івасюка Наталія Філяк.

Від теорії до практики: представники 20-ти бібліотек об’єднаних територіальних громад та централізованих бібліотечних систем спільно із журналістами під час практикуму виконували різноманітні завдання.

483-4

Експерт Олена Костриця переконана, що представники об’єднаних територіальних громад спраглі історій успіху. Саме такі приклади спонукатимуть їх вершити позитивні зміни в своїх громадах. Дізнаватись про вдалий досвід вони зможуть завдяки Маршрутам успіху, які проводять спеціалісти Чернівецького регіонального відділення Асоціації міст України. Якщо все заплановане вдасться, то невдовзі представники ОТГ Буковини саме з цією метою відвідають об’єднані територіальні громади Хмельницької області.

Чимало уваги під час заходу приділили питанню співпраці з партнерами. Опісля завершення практикуму один з них – Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області – наголосив, що підтримка і допомога бібліотекарів Буковини в інформуванні громадян про систему безоплатної правової допомоги, правопросвітництві та зокрема реалізації проекту «Я маю право» – неоціненна.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).