назад

На Буковині обстежують умови проживання дітей у неблагополучних сім’ях

185-1Зі збільшенням грошової допомоги при народженні дитини в Україні відчутно зросла кількість багатодітних родин. Водночас, як свідчить статистика, чимало з них – неблагополучні, у цих сім’ях батьки ігнорують свої обов’язки. Аби з’ясувати сумлінність виконання батьками своїх зобов’язань та умови проживання дітей у таких сім’ях, 18 липня 2018 року головний спеціаліст Сторожинецького бюро правової допомоги Габрієла Іринич спільно з соціальними працівниками організували профілактичний рейд «Неблагополучна сімְ’я». Вони відвідали 8 сімей, які проживають у місті Сторожинець.

Право на належне батьківське виховання забезпечується системою державного контролю. Неналежне виконання батьками своїх обов’язків щодо дитини призводить до порушення її прав. Мати і батько мають рівні права та обов’язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою. Не звільняє від обов’язків щодо дитини і не впливає на обсяг їхніх прав розірвання шлюбу між батьками, а також проживання їх окремо від дитини.

185-2

«Дитина має право противитися неналежному виконанню батьками своїх обов’язків щодо неї, звертатися за захистом своїх прав та інтересів до органу опіки та піклування, інших органів державної влади, органів місцевого самоврядування та громадських організацій, а після досягнення 14 років — безпосередньо до суду», — роз’яснювала фахівчиня безоплатної правової допомоги.

Якщо мати чи батько неналежно виконують чи зловживають своїми батьківськими правами, їх можуть позбавити цих прав. Це може зробити суд за наявності однієї з таких підстав: батьки не забрали дитину з пологового будинку або іншого закладу охорони здоров’я без поважної причини і протягом шести місяців не виявляли щодо неї батьківського піклування; вони ухиляються від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини; жорстоко поводяться з дитиною; батьки є хронiчними алкоголiками або наркоманами; вони вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва; засуджені за вчинення умисного злочину щодо дитини.

185-3

Батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Способи виконання батьками обов’язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними. Тато або мати, що проживає окремо від дитини, може брати участь в її утриманні в грошовій або натуральній формі. Суд може зобов’язати сплачувати аліменти того з батьків, який відмовляється надавати матеріальну допомогу неповнолітній дитині. Для того, щоб визначити розмір аліментів, суд враховуватиме стан здоров’я та матеріальний стан дитини і платника аліментів, наявність у нього інших дітей, непрацездатних членів сім’ї, а також інші обставини, що мають істотне значення.

Окрім того, фахівці системи безоплатної правової допомоги надали громадянам консультації та роз’яснення. Пояснили, куди варто звертатись незахищеним верствам населення, якщо вони потребують допомоги з питань правового характеру. Їх ознайомили з діяльністю бюро. Насамкінець фахівці системи безоплатної правової допомоги розповіли про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО».

Контактна інформація! Звернутися до фахівців Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: м. Чернівці, вул. Університетська, 1, тел.: (0 372) 51-36-12.
До працівників Сторожинецького бюро правової допомоги звертайтеся за адресою: м. Строжинець, вул. Чернівецька, 6а, тел.: (03735)2-28-99.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні, приймаються цілодобово).