назад

На Буковині вперше презентували «Путівник інтегратора»

250-1Як організувати заходи, які дають змогу отримати бажаний результат? Які ризики варто передбачити? Отримали відповіді на ці запитання і водночас обмінялись досвідом 26-27 листопада 2018 року фахівці системи безоплатної правової допомоги з Львівської, Рівненської, Сумської, Івано-Франківської, Харківської, Чернівецької, Одеської областей під час тренінгу на Вижниччині. Учасники заходу отримали не лише поради, а й покрокову інструкцію: вперше на Буковині презентували «Путівник інтегратора».

На досягнутому не зупинились. У жовтні 2018 року на базі Львівського клубу PRAVOKATOR відбулась презентація першого теоретико-практичного посібника «Правопросвітницький захід: від задуму до реалізації». В ньому акумульовано найкращі напрацювання місцевих центрів, які у травні 2018 року пройшли навчання з підготовки правопросвітницьких заходів та виявили бажання продовжити розпочату роботу, долучившись до написання путівника інтегратора. Посібник містить інформацію не лише щодо організації правопросвітницьких заходів, а й конкретні приклади із покроковим описом таких заходів на різну тематику та для різних цільових груп. Ініціатори «Путівника інтегратора» навіть не очікували, що після презентації посібник викличе настільки великий інтерес. Охочих навчитися організовувати та планувати правопросвітницькі заходи за уніфікованою моделлю більшало, тож на прохання колег на Буковині організували навчання «Правопросвітницький захід: від задуму до реалізації» для значно більшої кількості учасників.

250-2

«Для мене важливо, що те, що отримало свій початок у Львові, має продовження. Посібник «Путівник інтегратора» розпочинається зі слів Бернарда Шоу: «Якщо в однієї людини є яблуко і в іншої є яблуко, то після обміну у них по одному яблуку. Якщо в однієї людини є ідея і в іншої є ідея, то після обміну у них залишається по дві ідеї». Я вірю, що нам вдасться створити спільну електронну базу «Правопросвітницький захід: від задуму до реалізації», яку ми разом наповнимо нашими найкращими напрацюваннями та ідеями. Кожен, хто долучиться до її створення, матиме доступ до неї, а отже зможе використовувати їх», – розповіла директор Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Людмила Мацюк.

250-3

Модератором тренінгу була директор Червоноградського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталя Костишин.

«Важливий уніфікований підхід для організації правопросвітницьких заходів. Ми всі зацікавлені у роботі на якісний результат, щоб не проводились заходи заради заходів. Цього вдається досягнути, якщо ретельно планувати, аналізувати, враховувати ризики, цільову аудиторію, ресурс, потреби аудиторії і ще багато факторів. Саме задля цього і був створений «Путівник інтегратора». Збірка містить рекомендації щодо формулювання мети та завдань заходу, оцінки ресурсів та ризиків, прогнозування довготривалих та короткотривалих результатів, визначення цільової групи і не лише. Вже вдруге ми організовуємо таке навчання, до нас долучаються центри з інших регіонів України. Такі заходи, на мою думку, надзвичайно потрібні фахівцям системи безоплатної правової допомоги», – розповіла Наталя Костишин.

250-4

Формат тренінгу передбачав активність усіх учасників. Робота у міні-групах, виконання практичних вправ, моделювання ситуацій, обмін досвідом. І директори центрів, і фахівці відділів на рівних виконували всі завдання.

250-5

«Продуктивно, насичено, емоційно. Цей дводенний тренінг направду для мене цікавий і корисний. Я вже відвідувала подібний захід у Львові. Цього разу отримала ще нову порцію свіжих ідей. Дуже вдячна організаторам за такий змістовний захід», – поділилася фахівець Сарненського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Аліна Харченко.

250-6

«Мені надзвичайно сподобався тренінг. Найперше, тому що було багато практичних завдань. Ми обмінювались досвідом з колегами, кожен розповів про свої найкращі напрацювання. Кожна по- своєму цікава, але саме ідеї колег із Одеси та Чернівців спробую втілити під час проведення правопросвітницьких заходів», – розповіла фахівець Охтирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марина Лапоног.

250-7

Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Аркадій Мунтяну запевнив, що й надалі підтримуватиме ініціативи, завдяки яким фахівці системи безоплатної правової допомоги мають можливість презентувати свій досвід і запозичити найкращі напрацювання колег.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області можна за адресою: Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Василя Аксенина, 5. Телефон: (0 372) 55 31 38.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються