назад

На часі – роз’яснення медичної реформи і не тільки

гол

Минулий тиждень виявився багатим на різноманітні правопросвітницькі заходи для Рівненського місцевого центру. Так, під час проведення чергового заняття «Година права» у Рівненській обласній бібліотеці особам похилого віку роз’яснили питання підписання декларації з обрання лікаря в рамках медичної реформи.

Інтегратор Рівненського місцевого центру Оксана Подоляк та правник Єлизавета Беркута детально роз’яснили присутнім покроковий механізм з обрання сімейного лікаря та підписання з ним декларації.

Кампанія з підписання декларацій стартує з 1 квітня 2018 року, тому відкладати питання на потім не варто, адже надалі, навіть у випадку термінової необхідності звернення до лікаря, прийом буде здійснюватися лише після підписання такої декларації. Також варто зазначити, що поспіх, який неодмінно буде супроводжувати цю ситуацію, може призвести не до підписання декларації з ретельно обраним лікарем, а до отримання, як то кажуть, «кота в мішку».

Так, присутні слухачі жваво обговорювали запропоновану тему. Також їх цікавили відповіді на запитання, чи може лікар відмовитися від підписання декларації з пацієнтом, як перейти до іншого лікаря, чи потрібно при цьому розривати попередньо укладену декларацію тощо.

1

Окрім того, Оксана Подоляк та Єлизавета Беркута навчальній групі студентів Рівненського економіко-правового коледжу під час правового уроку розповіли про систему безоплатної правової допомоги в Україні, яким категоріям населення та з яких питань надається первинна та вторинна безоплатна правова допомога. Також вони детально розповіли присутнім про реалізацію національного правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», мета якого – підвищення правової обізнаності громадян. Адже коли молоде покоління буде більш поінформоване про свої права, це дасть змогу впевнено їх відстоювати в майбутньому.

2

Також фахівці Рівненського місцевого центру провели правопросвітницький захід у Рівненській обласній організації Українського товариства глухих, який відвідали понад 30 людей з обмеженими фізичними можливостями. Таке спілкування з особами, які мають вади слуху, стало можливим завдяки допомозі сурдоперекладача Катерини Самчук.

Серед різноманітних тем, які роз’яснювали Єлизавета Беркута та Оксана Подоляк, слухачів найбільше цікавили порядок призначення та виплати аліментів на дитину, новітні зміни у законодавстві та можливі дієві заходи для стягнення заборгованості. Справді, законодавчі зміни, спрямовані на спонукання батьків більш відповідально ставитися до утримання дітей і своєчасно сплачувати аліменти. Але на практиці трапляються випадки і зловживання саме отримувачів аліментів своїми правами.

З одним із учасників товариства глухих і трапилася подібна історія: після рішення суду про стягнення з нього аліментів на утримання сина ситуація кардинально змінилась. Чоловік тривалий час проживав разом із дитиною, повністю її утримував і в той же час додатково сплачував аліменти на банківський рахунок, яким розпоряджалася його колишня дружина. Наразі після звернення до Рівненського місцевого центру з надання БВПД чоловік отримав безоплатну правову допомогу, завдяки чому до суду був поданий позов з вимогою про скасування сплати ним аліментів (рішення у справі ще не винесене).

3

Те, що громадяни з обмеженими фізичними можливостями, вкрай потребують правової допомоги, засвідчив організований після заходу мобільний пункт консультування. Так, юридичні консультації та роз’яснення отримали громадяни з питань, що стосувалися соціальних гарантій і пільг особам з інвалідністю, а також щодо житлового та земельного законодавства, порядку спадкування майна, особливостей виконання договору страхування тощо.

Довідково. Рівненський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою м. Рівне, вул. Кавказька, 7, тел. (0362) 26-08-40, 097-313-20-44. Телефон безкоштовної гарячої лінії 0 800 213 103 (цілодобово).

Гощанське бюро правової допомоги: смт. Гоща, вул. Незалежності, 20, тел. (03650) 21-650.

Дубенське бюро правової допомоги: м. Дубно, вул. Грушевського, 134, тел. (0365) 62-10-08.

Здолбунівське бюро правової допомоги: м. Здолбунів, вул. Пушкіна, 44, тел. (03652) 20-808.

Корецьке бюро правової допомоги: м. Корець, вул. Київська, 37, тел. (03651) 20-108.

Костопільське бюро правової допомоги: м. Костопіль, вул. Сарненська, 24а, тел. (03657) 21-113.

Млинівське бюро правової допомоги: смт Млинів, вул. Поліщука, 18, (поруч з центром зайнятості). Тел.: (03659) 6-50-75, (068) 371-11-42, (099) 168-51-93.

Острозьке бюро правової допомоги: м. Острог, вул. Незалежності, 9, тел. (03654) 22-040.

Радивилівське бюро правової допомоги: м. Радивилів, вул. Кременецька, 52. Тел.: (03633) 4-13-44, (068) 371-16-69, (099) 138-47-05.

Рівненське бюро правової допомоги: м. Рівне, вул. Соборна, 195, (0362) 68-40-05.