назад

На Форумі у Подільську говорили про співпрацю з громадськими об’єднаннями ромів

forum romi 223 березня 2017 року в приміщенні Подільської районної бібліотеки відбувся Перший (вступний) форум на тему «Інтеграція в українське суспільство ромської національної меншини», організатором якого виступив Котовський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги  спільно з громадською організацією «АМЕ РОМА».

 

Нагадаємо, що 15 березня 2017 року директор Котовського місцевого центру з надання БВПД Сергій Мерзляков зустрівся з головою громадської організації «АМЕ РОМА» Юрієм Романюком. Під час зустрічі обговорили шляхи співпраці, проведення спільних заходів щодо реалізації Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини та підписали Меморандум про співпрацю. 

 

Перший (вступний) форум на тему «Інтеграція в українське суспільство ромської національної меншини» проходив за участі представників структурних підрозділів Подільської районної державної адміністрації, Подільської міської ради, громадських організацій, активістів та ЗМІ. Участь у обговоренні щодо виявлення та аналізу проблем інтеграції ромської меншини взяли: 


– заступник голови Подільської РДА Тетяна Костюк,

– начальник Управління соціального захисту населення Подільської міської ради  Ірина Коломійчук,

– начальник відділу працевлаштування Подільського міськрайонного центру зайнятості Віра Журавльова,

– фахівець районного відділу освіти Валентина Третяк,

– начальник Управління соціального захисту населення Подільської РДА Світлана Назаренко,

– начальник відділу служби у справах дітей Подільської міської ради Володимир Самборський,

– директор центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Подільської міської ради Петро Бондаренко,

– начальник відділу у справах дітей Подільської РДА Ірина Бочарова,

– начальник відділу обслуговування громадян УПФУ Олена Шаргар,

– головний спеціаліст відділу культури Подільської РДА Ірина Ардельська,

– головний спеціаліст відділу ДРАЦС Марина Мальована,

– представники Котовського місцевого центру з надання БВПД Сергій Кудрявцев, Тетяна Казакова, Наталія Заблоцька,

адвокати, які співпрацюють з центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги,

– представник громадської організації “Громадськй Рух “Віра, Надія, Любов” Марина Митко,

– громадські активісти Василь Студенікін та Світлана Студенікіна.


Під час проведення Форуму Сергій Мерзляков окреслив головну мету проведення заходу — визначення засад захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини шляхом забезпечення рівних прав і можливостей для її участі в соціально-економічному та культурному житті держави, а також активізація співпраці з громадськими об’єднаннями ромів.


forum romi 2


forum romi 1


В свою чергу, голова громадської організації “АМЕ РОМА” Юрій Романюк поінформував присутніх щодо проблем інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини.

Головними з них є відсутність ідентифікаційних документів, що підтверджують громадянство і державну реєстрацію актів цивільного стану, внаслідок чого у ромів виникають труднощі при отриманні соціальної допомоги, влаштування до навчальних закладів та отримання освіти. 


Учасники форуму активно обговорювали питання правового та соціального захисту ромів.

Працівники Котовського місцевого центру з надання БВПД Сергій Кудрявцев та Тетяна Казакова розповіли, що особи ромської національності частіше звертаються до центру з питань соціального захисту (отримання державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям та одиноким матерям). Правники навели приклади позитивної практики надання особам ромської нацменшини безоплатної вторинної правової допомоги — зняття особи з реєстрації та оскарження адміністративного штрафу за порушення вимог у сфері містобудівної діяльності.

Про стан соціального захисту осіб національної меншини розповіли керівники Управління соціального захисту населення Ірина Коломейчук та Світлана Назаренко.

Аналізуючи питання зайнятості ромів, фахівець центру зайнятості Віра Журавльова звернула увагу на основні проблеми, які виникають у роботі з громадянами вказаної нацменшини – це низький рівень освіти або повна її відсутність, а також відсутність необхідного мінімуму документів для реєстрації в центрі зайнятості.

Стосовно стану рівня освіти та охорони здоров’я, задоволення культурних потреб розповіли фахівець районного відділу освіти Валентина Третяк, головний спеціаліст відділу культури Подільської РДА Ірина Ардельська

Представник громадської організації “Громадськй Рух “Віра, Надія, Любов”” Марина Митко ознайомила присутніх з діяльністю організації, одним з завдань якої є пропаганда здорового способу життя. Громадський діяч повідомила, що кожен бажаючий може пройти у районній лікарні експрес-тестування швидкими тестами споживачів ін’єкційних наркотиків та на деякі види захворювань.

На завершення всі учасники форуму оцінили важливість його проведення, адже питання, що обговорювались, є актуальними для ромської національної меншини і потребують їх вирішення. Також присутні відмітили, що готові налагоджувати тісну співпрацю з громадською організацією «АМЕ РОМА».


В підсумку заходу прийняли рішення створити робочу групу та розробити план заходів щодо захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини.


—————————————-

Котовський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги:


Адреса: вул. Соборна, 194-а, м. Подільськ, Одеська область, Україна, 66300

Електронна адреса: kotovsk.odesa@legalaid.gov.ua

Скайп: legalaid_kotovsk 

Телефон: (04862) 3-07-34, (04862) 3-06-56.