назад
29.12.17

На Городнянщині відбувся семінар для осіб, які шукають роботу

IMG 9ba3221e178f3edbda6e042a38bffc01 V27 грудня 2017 року в рамках Всеукраїнського просвітницького проекту «Я маю право!» в приміщенні Городнянського районного центру зайнятості заступник начальника відділу Городнянське бюро правової допомоги Тетяна Костюкова провела семінар на тему «Припинення або розірвання договору оренди землі» для осіб, які шукають роботу.

Тетяна Костюкова розповіла, що є правом оренди земельної ділянки, визначила істотні (обовязкові) умови договору оренди землі, такі як об’єкт оренди; строк дії договору; розмір орендної плати із зазначенням її індексації; способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення та відповідальність за її несплату.
Окремо спеціаліст виділила підстави припинення договору оренди землі визначені ст. 31 Закону України «Про оренду землі»:
– закінчення строку, на який його було укладено;
– викупу земельної ділянки для суспільних потреб та примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом;
– поєднання в одній особі власника земельної ділянки та орендаря;
– смерті фізичної особи-орендаря, засудження його до позбавлення волі та відмови осіб, до яких переходить право оренду земельної ділянки, від виконання укладеного договору оренди земельної ділянки;
– ліквідації юридичної особи-орендаря;
– відчуження права оренди земельної ділянки заставодержателем;
– набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, що розташовані на орендованій іншою особою земельній ділянці;
– припинення дії договору, укладеного в рамках державно-приватного партнерства (щодо договорів оренди землі, укладених у рамках такого партнерства).
Тетяна Костюкова зазначила, що договір оренди землі може бути розірваний також за згодою сторін. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або самим договором. На вимогу однієї зі сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду, в разі невиконання сторонами обов’язків, передбачених Законом України «Про оренду землі» та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об’єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом та іншими законами України. У разі розірвання договору зобов’язання сторін припиняються.
Позовна заява подається до суду першої інстанції за місцем розташування земельної ділянки. До позовної заяви необхідно долучити такі документи:
1) копію позовної заяви;
2) копію договору оренди землі;
3) копію державного акта на право власності на земельну ділянку;
4) копію грошової оцінки земельної ділянки;
5) підтвердження сплати судового збору.
За подання позовної заяви про розірвання договору оренди земельної ділянки фізичною особою сплачується судовий збір.
В ході заходу Тетяна Костюкова проінформувала присутніх, що з 7 червня 2017 року в Україні Міністерством юстиції у співпраці з системою БПД реалізується загальнонаціальний правопросвітницький проект «Я маю право!», метою якого є підвищення рівня правової культури та правової свідомості громадян. Також, звернула увагу, що на території Городнянського району діє бюро правової допомоги, в якому можна отримати безкоштовну юридичну допомогу.
Під час виступу учасники заходу задавали запитання, на які заступник начальника відділу надала відповіді та роздала інформаційні буклети «Я МАЮ ПРАВО!».
Нагадуємо, за отриманням консультації та захистом своїх прав мешканцям Городнянського району можна звернутись до бюро правової допомоги за адресою: м. Городня, вул. Чернігівська, 7, тел. 2-10-55, 2-10-27 та Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, за адресою: 14005, м. Чернігів, пр-кт. Миру, буд. 49а, офіс 709, телефон: (0462) 77-43-58 та (0462) 77-51-68.
Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.