назад
12.08.19

На Херсонщині налагоджена ефективна співпраця установ системи БПД і прикордонників

Про успішне співробітництво Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області із Азово-Чорноморським регіональним управлінням Державної прикордонної служби України, ми вже писали. Не менш ефективно співпрацюють з прикордонниками й фахівці Генічеського бюро правової допомоги, які днями з робочим візитом побували у представників відділу  прикордонної служби «Генічеськ» Бердянського прикордонного загону.

Дві лекції – «Порядок в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї» та «Торгівля людьми – сучасна форма рабства» провели для військовослужбовців начальниця Генічеського бюро правової допомоги Валентина Волвенко та головна спеціалістка Юлія Риженко.

За словами Валентини Волвенко, мета заходу – підвищити правову обізнаність військовослужбовців щодо попередження та протидії торгівлі людьми, а також обговорення змін, внесених до Порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї.

Спікери поінформували, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 05 червня 2019 року № 474 внесені зміни до Порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї. Цим документом удосконалено  порядок виїзду громадян України, які не досягли 16-річного віку, через контрольні пункти в’їзду/виїзду на території Херсонської області, у тому числі у разі відсутності документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України, та без безпосереднього супроводу законних представників.
Обговорюючи тему торгівлі людьми у контексті порушення прав людини, фахівчині бюро зауважили, що сучасні форми рабства пов´язуються не лише із сексуальною експлуатацією або викраденням людей. За статистикою, більшість постраждалих українців перебували в трудовій експлуатації або були втягнуті в злочинну діяльність, за що наразі відбувають покарання у вигляді позбавлення волі з різними термінами ув’язнення.
З огляду на це до питання активізації зусиль усіх виконавців механізму взаємодії з постраждалими від торгівлі людьми також була привернута увага спікерів.

Як показало спілкування, зустріч стала корисною для присутніх, і по її завершенні прикордонники отримали вичерпні відповіді на свої питання, а також буклети системи БПД і проекту «Я МАЮ ПРАВО!».