назад
26.08.16

На Хмельниччині розпочинають роботу бюро правової допомоги

IMG 2890     З 1 вересня в Україні офіційно розпочинають роботу понад 400 бюро правової допомоги. Бюро є відокремленими підрозділами (відділами) місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. На Хмельниччині діятиме 17 бюро — у Волочиську, Теофіполі, Білогір’ї, Ізяславі, Славуті, Нетішині, Красилові, Полонному, Ярмолинцях, Городку, Чемерівцях, Віньківцях, Деражні, Летичеві, Старій Синяві, Дунаївцях та Новій Ушиці. У них кожен зможе отримати безоплатну первинну правову допомогу — правову інформацію та консультації, а також скористатися онлайн-сервісами Міністерства юстиції України.

     Сьогодні у Хмельницькій області функціонує чотири місцевих центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги: у Хмельницькому, Кам’янці-Подільському, Старокостянтинові та Шепетівці. 1 липня цього року вони відзначили першу річницю своєї діяльності. За цей період до них звернулася 4291 особа. Як свідчить статистика, лише п’ята частина громадян потребувала послуг адвоката (вторинної правової допомоги), решта — правових консультацій, наприклад, як правильно оформити спадщину чи соціальну допомогу для малозабезпечених.

     З 1 вересня послуги громадянам надаватимуть у нових відділах місцевих центрів — бюро правової допомоги. На цьому етапі розвитку системи безоплатної правової допомоги новостворені бюро мають стати важливими ресурсними центрами для територіальних громад, де люди зможуть отримати необхідну правову інформацію для вирішення своїх повсякденних питань. Іншими словами, відтепер українці зможуть звернутися за безоплатними роз’ясненнями до юристів безпосередньо на місцях.

     За словами Олени Варфоломєєвої, в. о. директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області, новостворені бюро насамперед виконуватимуть функції правопросвітництва та надання первинної правової допомоги, оскільки мета їхньої роботи — посилення правової спроможності територіальних громад. Однак соціально незахищеним категоріям осіб тут надаватимуть і безоплатну вторинну правову допомогу, яка включає складання процесуальних документів та представництво в суді.

     — Що стосується первинної правової допомоги, то правові роз’яснення, інформацію у бюро зможе отримати кожен, хто переступить його поріг, незалежно від громадянства чи статків, — наголосив Максим Ільчишен, директор Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

     Консультуватимуть громадян у бюро фахові юристи, які пройшли суворий конкурсний відбір, зокрема дистанційне навчання та інтерв’ювання комісією, що на 2/3 складалася із представників громадськості.

     — Міністерство юстиції України — перше міністерство, яке зважилось на радикальні реформи, ліквідувавши свої територіальні підрозділи на місцях і утворивши натомість бюро правової допомоги, які мають стати не чиновницькими органами, а сервісною службою, діяльність якої спрямована на надання якісних послуг громадянам, — підсумував Віктор Худняк, начальник Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області.

     До речі, окрім правових консультацій, у бюро громадяни матимуть доступ до електронних сервісів Мін’юсту. Приміром, зможуть онлайн подати заяву про одруження чи отримати витяг з реєстру речових прав на нерухоме майно. Тим, хто не має навичок користування комп’ютером, допомагатимуть працівники бюро. 

{gallery}img/novyny/2016/08_Serpen/26_01{/gallery}