назад
24.01.19

На Котелевщині захистили житлові права громадянина

images25012019

До Котелевського бюро правової допомоги звернувся житель села Ковалеве громадянин Г. з питанням стосовно визнання трьох осіб такими, що втратили право користування його житловим приміщенням.

За результатами розгляду письмового звернення громадянина Г. про надання йому безоплатної вторинної правової допомоги з вищезазначеного питання, наказом              в.о. директора Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги уповноважено начальника відділу «Котелевське бюро правової допомоги» Ольгу Саєнко на здійснення представництва інтересів особи в суді.

Клієнт повідомив, що є власником житлового будинку та надав відповідні правовстановлюючі документи. З 28 грудня 2010 року особи, які зареєстровані у вищевказаному будинку, і по теперішній час фактично не проживають у ньому, участі в утриманні та обслуговуванні житла не беруть, комунальні платежі не сплачують. Крім того клієнт бюро змушений постійно нести додаткові витрати по утриманню свого майна, а саме будинку, шляхом внесення значної суми коштів у виді плати за користування будинком, зокрема при нарахування житлової субсидії, оскільки зареєстровані особи вважаються такими, що фактично продовжують користуватись житлом. Цей факт суттєво обмежує його фінансові можливості.

Так як питання добровільно виписатися з житлового приміщення особами в досудовому порядку вирішити неможливо, фахівцем системи безоплатної правової допомоги було складено позовну заяву та направлено до суду.

У позові обґрунтовано вимоги громадянина Г. про визнання осіб І., Г., А. такими, що втратили право користування його житловим приміщенням, а саме: відсутність їх понад один рік без поважних причин, що підтверджується актом обстеження домогосподарства на факт постійного проживання за адресою, проведеного депутатами Ковалевської сільської ради, довідками виконавчого комітету Ковалевської сільської ради та витягами з погосподарської книги Ковалевської сільської ради.

Згідно статті 319 Цивільного кодексу України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать Закону.

Згідно з положеннями статті 391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

Відповідно до правової позиції Верховного Суду України у справі № 6-709цс16: частиною 1 статті 383 ЦК України та статтею 150 ЖК УРСР закріплені положення, відповідно до яких громадяни, які мають у приватній власності будинок (частину будинку), квартиру, користуються ним (нею) для особистого проживання і проживання членів їх сімей та інших осіб, мають право розпоряджатися цією власністю на свій розсуд.

Відповідно до ч. 2 ст. 405 ЦК України член сім’ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім’ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

Рішенням Котелевського районного суду Полтавської області позовні вимоги громадянина Г. задоволено повністю.

Нагадуємо, що скористатися своїм правом на безоплатну правову допомогу громадяни можуть звернувшись до Котелевського бюро правової допомоги за адресою: селище Котельва, вулиця Полтавський шлях, 235, тел. (05350) 22-9-12.

Інформацію про адресу найближчого місцевого центру чи  бюро правової допомоги можна отримати за єдиним телефонним номером  системи безоплатної правової допомоги

0 800 213 103 (дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України, цілодобово).