назад

На Київщині юристи провели тренінг для прийомних батьків та батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу

Юристи Білоцерківського бюро правничої допомоги долучилися до 3 тренінгів для прийомних батьків, батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу Білоцерківського району, які проводили фахівці Київського обласного центру соціальних служб. Разом з батьками участь у тренінгах взяли і фахівці центру, які супроводжують ці сім’ї.

Під час навчань учасники дізналися про зміни в українському законодавстві, обговорили особливості виховання дітей в умовах воєнного стану та отримали відповіді на нагальні питання, зокрема і правничі. Юристи пояснювали, на які види правничих послуг мають право різні категорії населення, яким чином цим правом можна скористатися, акцентували увагу на праві дітей на безоплатну вторинну правничу допомогу та можливостях системи безоплатної правничої допомоги у сфері захисту порушених прав.

Навчання проходили у межах проєкту «Заходи гуманітарної допомоги і підтримки для зміцнення системи захисту та опіки дітей в Україні», що реалізується БО «Надія і житло для дітей» спільно з Save the Children, за технічної підтримки Європейського Союзу.

У межах співпраці з Київським обласним центром соціальних служб, яка триває понад 5 років, юристи системи БПД долучаються до різного роду ініціатив спрямованих на підвищення рівня правових знань соціально вразливих груп населення та спеціалістів центру соціальних служб, де розповідають про правові інструменти захисту прав. Вони навчають працівників соціальної сфери забезпечувати доступом до правосуддя постраждалих від домашнього насильства, долучаються до навчання людей, які мають намір надавати соціальні послуги вдома, проводять правопросвітницькі заходи та навчальні для дітей тощо.

Довідково. Відповідно до Положення про дитячий будинок сімейного типу та Положення про прийомну сім’ю (постанови Кабінету Міністрів України від 26.04.2002 № 564 та № 565 відповідно), прийомні батьки та батьки-вихователі мають один раз на два роки проходити спеціальне навчання з метою підвищення свого виховного потенціалу.