назад
12.04.18

На Львівщині правоохоронців та правників навчатимуть оперативно реагувати на насильство в сім’ї

IMG 0471Провести відповідні навчання та виробити чіткий механізм ефективного, а головне оперативного реагування на випадки домашнього насильства над дітьми та жінками – ці та інші рішення були ухвалені під час панельної дискусії «Ефективна взаємодія державних інституцій та громадськості Львівщини з метою оперативного відновлення порушених прав та захисту законних інтересів дітей та осіб, які постраждали від домашнього чи гендерного насильства».

Учасники заходу своєю ухвалою затвердили перелік завдань, спрямований на запобігання насильства в сім’ї. Зокрема, планується розробити документ, який регулюватиме порядок вилучення дітей та ізоляції їх у разі серйозного конфлікту під час фіксації факту насильства в сім’ї працівниками патрульної поліції. Крім іншого, правоохоронцям роз’яснюватимуть обов’язковість складання адміністративного протоколу відносно кривдника за відповідною кваліфікацією із зазначенням дітей-свідків, як постраждалих.

IMG 0544 1

Спеціально уповноваженим органам, які опікуються питаннями запобігання та протидії домашньому насильству, львівські фахівці роз’яснюватимуть порядок звернення до суду із заявою про видачу обмежувального припису стосовно кривдника. Так, в заяві повинно бути повно та всебічно описано в чому саме полягало насильство та ризики його повторного скоєння. Наприклад, ризики збільшуються, якщо кривдник раніше вже притягався до відповідальності за вчинення насильства, якщо він є наркозалежним або алкоголіком, має психічні розлади тощо. Загалом же, на думку, учасників заходу, ініціативи різних громадських та державних інституцій матимуть хороший результат в практичному застосуванні.

IMG 0527

Нагадаємо, захід було організовано Львівською міжрегіональною ресурсно-комунікаційною платформою спільно з керівниками Регіонального та місцевих центрів БВПД Львівщини, ГО «Центр «Жіночі перспективи», представниками управління патрульної поліції, управління захисту прав людини ГУ НП, Ювенальної превенції управління патрульної поліції ГУ НП у Львівській області, Головного теруправління юстиції у Львівській області.

Довідково:

Відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» домашнє насильство включає діяння (дії або бездіяльність) сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook          YouTube YouTube          Google Google+  тTwitter