назад
28.08.17

На несплачені аліменти за рішенням суду нараховується пеня

alimenty     На стадії виконання рішення суду про сплату аліментів на утримання дітей нерідко виникають труднощі: той, хто зобов’язаний їх сплачувати, ухиляється від свого обов’язку. Дієвим стимулом належного виконання обов’язку є пеня, яку можна стягнути з боржника на підставі судового рішення.

     Відповідно до норм глави 49 Цивільного кодексу України, неустойка (пеня) — це спосіб забезпечення виконання зобов’язання. Пеня обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов’язання за кожен день прострочення виконання. Її завдання — сприяти належному виконанню зобов’язання, стимулювати боржника до належної поведінки.

     Так, згідно з частиною першоюстатті 196 Сімейного кодексуУкраїни (далі — СК України) при виникненні заборгованостізвиниособи, яка зобов’язана сплачувати аліменти за рішенням суду, одержувач аліментів має право на стягнення неустойки (пені) у розмірі одного відсотка від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення.

     Враховуючи правову природу пені, яка стимулює належне виконання обов’язку, та виходячи з того, що аліменти призначаються та виплачуються (стягуються) щомісячно, за змістом статті 196 СК України пеня нараховується на суму заборгованості за той місяць, в якому не проводилось стягнення аліментів. При цьому сума заборгованості за аліментами за попередні місяці не додається до заборгованості за наступні місяці, а кількість днів прострочення обчислюється, виходячи з того місяця, в якому аліменти не сплачувались.

     Правило про стягнення неустойки (пені) в розмірі одного відсотка від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення означає, що при обчисленні загальної суми пені за прострочення сплати аліментів враховується сума несплачених аліментів та кількість днів прострочення.

     З огляду на те, що аліменти нараховуються щомісячно, строк виконання цього обов’язку буде різним, а отже, кількість днів прострочення сплати аліментів за кожен місяць також буде різною. Тобто неустойка (пеня) за один місяць рахується так: заборгованість за аліментами за місяць помножена на 1 % пені і помножена на кількість днів місяця, в якому виникла заборгованість. Загальна сума неустойки (пені) визначається шляхом додавання нарахованої пені за кожен із прострочених платежів (за кожен місяць).

     Така правова позиція викладена у постановах Верховного Суду України від 1 липня 2015 року в справі за № 6-94цс15 та від 16 грудня 2015 року всправі № 6-2696цс15. Згідно зі статтею 360-7 Цивільного процесуального кодексу України ця позиція є обов’язковою для судів.

     Саме на неї, зокрема, опирався Старокостянтинівський районний суд, розглядаючи справу про заборгованість зі сплати аліментів на утримання малолітньої доньки. Інтереси клієнтки, яка звернулася до Старокостянтинівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, представляв адвокат Іван Козак (доручення № 78 від 15 серпня 2017 року). У позовній заяві адвокат зазначив, що батько дитини відповідно до судового рішення зобов’язаний сплачувати аліменти, проте останні два роки цього не робив. Таким чином, Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області 1 серпня 2017 року вирішив стягнути з відповідача, батька дитини, 2606,47 грн пені  та судові витрати у справі.

*   *   *

     Якщо Ви або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, нагадаємо, що вразливим категоріям громадян держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу. Щоб отримати таку допомогу, необхідно звернутися до місцевого центру  з надання БВПД або у бюро правової допомоги

     Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Хмельницький, Віньковецький, Волочиський, Городоцький, Деражнянський, Летичівський, Старосинявський, Ярмолинецький райони там. Хмельницький). Адреса: м. Хмельницький, вул. Соборна, буд. 75, 2 поверх. Тел. 0382 65-77-88.

     Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування Кам’янець-Подільський, Дунаєвецький, Новоушицький, Чемеровецький райони та м. Кам’янець-Подільський). Адреса: м. Кам’янець-Подільський, вул. Пушкінська, буд. 44. Тел. 03849 5-01-59.

     Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Старокостянтинівський, Красилівський, Теофіпольський райони та м. Старокостянтинів). Адреса: м. Старокостянтинів, вул. Миру, буд. 1/2, 1 поверх. Тел. 03854 4-54-75. 

     Шепетівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Шепетівський, Білогірський, Ізяславський, Полонський, Славутський райони та міста Шепетівка, Нетішин і Славута. Адреса: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 44. Тел. 03840 4-00-15. 

     Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.