назад
25.05.16

На обласному радіо обговорили: «Чи має право потерпілий, свідок, цивільний позивач, відповідач у кримінальному процесі на безоплатного адвоката?»

P515084320 травня 2016 року з метою інформування населення директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Бобруйко дав інтерв’ю кореспонденту обласного радіо.

Під час інтерв’ю було розкрито тему: «Чи має право потерпілий, свідок, цивільний позивач, відповідач у кримінальному процесі на безоплатного адвоката?».

Представнику ЗМІ було роз’яснено, що потерпілі, свідки, цивільні позивачі, відповідачі в кримінальному процесі мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, але за умови, що дані особи є суб’єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу. Стаття 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» відносить до даних суб’єктів, зокрема, малозабезпечених (осіб, чий середній місячний сукупний сімейний дохід не перевищує суми прожиткових мінімумів), інвалідів, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та інших.
Для отримання послуг адвоката особі, яка звертається до Чернігівського місцевого центру для надання БВПД, необхідно подати: паспорт або інший документ, що посвідчує особу; ідентифікаційний код; документи відповідно до категорії особи. Наприклад, якщо потерпілий, свідок, цивільний позивач, відповідач у кримінальному процесі є інвалідом – пенсійне посвідчення (довідка МСЕК) та довідка про розмір пенсії за останні шість місяців; якщо особа є малозабезпеченою – довідка про перебування на обліку в органах соцзахисту як малозабезпечена (у разі відсутності цієї довідки – довідка про склад сім’ї та про доходи кожного члена сім’ї за останні 6 місяців); якщо особа є потерпілою або свідком – витяг з кримінального провадження.
Рішення щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги або рішення про відмову в її наданні приймається протягом десяти днів з дня надходження звернення. Після прийняття позитивного рішення Чернігівський місцевий центр з надання БВПД призначає адвоката, який надаватиме безоплатну вторинну правову допомогу (шляхом видання доручення), допомагає скласти та посвідчує довіреність на представництво інтересів, організовує зустріч адвоката з клієнтом.
Наприкінці виступу Володимир Бобруйко звернув увагу, що на виконання рішення Кабінету Міністрів України в районних центрах з 1 вересня цього року будуть діяти Бюро безоплатної правової допомоги, як структурні підрозділи місцевих центрів з надання БВПД, куди вже також можна буде подавати звернення про отримання безоплатної вторинної правової допомоги. Наразі триває конкурсний відбір на посади керівників бюро, участь в якому можна взяти заповнивши заявку на веб-сайті Координаційного центру з надання правової допомоги до 31 травня цього року.