назад
27.08.18

На Одещині переселенець отримав спадщину, яка знаходиться на тимчасово непідконтрольній території

27.08.2018Відсутність державної реєстрації смерті матері перешкоджала чоловіку, який є вимушено переміщеною особою та мешкає на Одещині, прийняти спадщину та одержати правовстановлювальні документи на неї. Це змусило його звернутись по допомогу до Другого одеського місцевого центру з надання БВПД.

Юрист центру Володимир Смірнов склав заяву про встановлення факту смерті матері клієнта, яка проживала на тимчасово непідконтрольній території, та надав суду письмові докази її смерті, зокрема: лікарське свідоцтво про смерть з копією журналу про його реєстрацію, довідку про причину смерті та довідку про поховання.

Одночасно довів суду, що реєстрація смерті матері заявника в органах реєстрації актів цивільного стану не проводилась, можливості зареєструвати смерть на підставі лікарського свідоцтва про смерть немає, оскільки воно не відповідає визначеній чинним законодавством формі для проведення державної реєстрації смерті. Завдяки фаховим діям юриста системи БПД суд задовольнив вимоги заявника, про що виніс рішення, яке підлягає негайному виконанню.

За словами директора Координаційного центру за надання правової допомоги Олексія Бонюка, для внутрішньо переміщених осіб питання успадкування майна, яке знаходиться на тимчасово окупованій території, є досить поширеним.

«Громадяни можуть звернутися за власним бажанням до будь-якого нотаріуса на підконтрольній території України із заявою про прийняття спадщини. Нотаріус на підставі такої заяви заведе спадкову справу, яку зі свого боку зареєструє у Спадковому реєстрі. У разі заведення такої справи та встановлення складу спадкового майна нотаріус надає людині письмову довідку про перелік документів, необхідних для оформлення спадщини і видачі відповідного свідоцтва про право на неї.

Якщо ж на якомусь з етапів у людини виникають проблеми, вона може звернутись по допомогу до найближчого центру з надання безоплатної правової допомоги. Так, власне, і зробив на Одещині чоловік, якому допомогли вирішити проблему спадкування»


Довідково
* * *
Справу за участю адвоката Володимира Смірнова відкрито 28.12.2017 за № 509/5279/17 в Овідіопольському районному суді Одеської області.
З рішенням суду можна ознайомитись за посиланням http://reyestr.court.gov.ua/Review/74857061.

* * *
Під час оформлення спадщини нотаріусу необхідно надати такі документи:

• паспорт та ідентифікаційний код спадкоємця;
• свідоцтво про смерть спадкодавця (українського зразка);
• документи, що підтверджують родинні зв’язки спадкоємця та померлого (копії паспортів, свідоцтв про народження, свідоцтв про шлюб та ін.);
• документи, що підтверджують право власності померлого на спадкове майно (приватизаційний ордер, свідоцтво про право власності, договір купівлі-продажу тощо);
• заяву про наявність або відсутність прав малолітніх та неповнолітніх дітей, недієздатних чи обмежено дієздатних осіб на користування відчужуваними житловим будинком, квартирою, кімнатою або їх частиною.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook             YouTube YouTube              Google Google+       тTwitter