назад

На Одещині провели лекцію на тему призначення житлової субсидії в умовах воєнного стану

Завідувачка Саратського бюро правової допомоги Арцизького місцевого центру з надання БВПД Наталія Шевченко провела лекцію в Саратській районній філії Одеського обласного центру зайнятості на тему: «Призначення житлової субсидії в умовах воєнного стану».

На заході були присутні безробітні громадяни, для яких питання надання житлової субсидії та пільг на оплату житлово-комунальних послуг є дуже актуальними.
У зв’язку з військовою агресією рф проти України багато людей залишилися без роботи. Для них постає питання, як оплачувати житлово-комунальні послуги, адже з початком опалювального сезону загальна сума платіжки суттєво збільшується. У цій ситуації є можливим оформлення житлової субсидії.

Питання надання субсидій регулюються постановами Кабінету Міністрів України № 215 від 7 березня 2022 року, № 462 від 19 квітня 2022 року та № 1041 від 16 вересня 2022 року. Під час проведення заходу шукачі роботи цікавилися щодо періоду дії субсидії, її розмірів та у яких випадках субсидія не може бути призначена.

Завідувачка бюро наголосила, що однією з умов для призначення житлової субсидії є наявність у працездатних осіб доходів у розмірі не менше мінімальної заробітної плати та сплата єдиного соціального внеску, а у випадку відсутності доходу та сплати ЄСВ житлова субсидія може призначатися, якщо особи протягом періоду, за який враховуються доходи, не менше місяця були зареєстровані у Державній службі зайнятості як безробітні.

Для осіб, які втратили роботу в період воєнного стану і зареєстровані у Державній службі зайнятості як безробітні та їм призначено допомогу по безробіттю, при розрахунку житлової субсидії до доходу враховується розмір призначеної допомоги по безробіттю замість суми отриманої заробітної плати за попереднім місцем роботи.

За призначенням житлової субсидії громадяни можуть у будь-який час звернутися до ЦНАПу, уповноваженої посадової особи виконавчого органу територіальної громади, органу соціального захисту населення або через портал Дія.