назад

На півночі Одещини пройшов кінопоказ Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини

Dekudeys SOSH  AnayivПротягом 20-23 грудня 2017 року  працівники Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги провели покази фільмів ХІV Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, серед яких представлені «Процес: Російська держава проти Олега Сенцова», «У пошуках кращої долі» , «Між іншим», «Укриття».

Демонстрація фільмів пройшла в  містах та селищах півночі Одещини – Подільську, Ананьєві, Балті, Кодимі, Миколаївці, Окнах, Саврані та Ширяєвому.

Кінопоказ Мандрівного фестивалю відбувся у місцевих  будинках культури, школах та професійних навчальних закладах, само організовуючих учбових просторах, бібліотеках, а також в центрах зайнятості.

Важливою складовою після перегляду фільму  стали тематичні дискусії та обговорення, під час яких глядачі мали нагоду аналізувати порушені в кіно проблеми та обговорювали оптимальні шляхи їх вирішення.

Розпочався тиждень ХІV Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA 20 грудня 2017 року в м. Подільську показом фільму «Процес: Російська держава проти Олега Сенцова», який проводився для учнів 9-11 класів ЗОШ №9.

На перегляд документального кіно, який організували та провели працівники Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Мерзляков та Наталія Заблоцька, зібралось більше 60 старшокласників та вчителі школи.

Фільм російського режисера Аскольда Курова “Процес” став номінантом міжнародної премії Silver Eye-2017 як кращий документальний фільм Східної і Центральної Європи.

Сергій Мерзляков розповів учасникам фестивалю, що Олег Сенцов – український режисер, активіст Євромайдану, кримчанин, який після анексії Криму Росією став активним противником окупації. Олега разом з активістом Олександром Кольченком затримали представники російських спецслужб в Криму у травні 2014 року за обвинуваченням в організації терактів на півострові.

Dekudeys SOSH 1 Podilsk

Dekudeys SOSH 3 Podilsk

25 серпня 2015 року російський суд у Ростові-на-Дону засудив українського режисера з Криму Олега Сенцовадо 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у підготовці терактів у Криму, а  Олександра Кольченка – до 10 років ув’язнення у виправній колонії суворого режиму, попри той факт, що вони давалисвідчення під тиском, а доказів було недостатньо. Обидва своєї провини не визнали.

Після перегляду фільму глядачі ділилися своїми враженнями та думками стосовно  незаконно засуджених українських політв’язнів в Росії.

Демонстрація цього документального фільму  відбулась в смт Миколаївка 21 грудня 2017 року, яку організувала для учнів 9 класу Миколївської ЗОШ І-ІІІ ступенів в.о. начальника Миколаївського бюро правової допомоги Людмила Капустян.

Dekudeys Mykolayivka Sosh

 

23 грудня 2017 року показ фільму «Процес: Російська держава проти Олега Сенцова» пройшов в Подільському професійному ліцеї.

 

Після перегляду документальної стрічки Сергій Мерзляков розповів ліцеїстам про порушення з боку Росії міжнародного права, прав людини та щодо політично умотивованого ув’язнення українців.

Він повідомив, що з початку російської агресії проти України щонайменше 70 українських громадян піддаються політично умотивованому кримінальному переслідуванню. Серед них 45 осіб ув’язнені (16 відбувають покарання за рішеннями суду та 29 ще перебувають під слідством). Більшість протиправних випадків кримінального переслідування українців мали місце в окупованому Криму. Серед них Олег Сенцов та Олександр Кольченко.


Dekudeys 3 licey Podilsk


Dekudeys 2 licey Podilsk

21 грудня в м. Ананьєві відбувся показ фільму «У пошуках кращої долі», який  організували для учнів 9-11 класів Ананьївської ЗОШ – інтернат працівники Ананьївського бюро правової допомоги.

В фільмі розповідається про життя трьох заробітчан – будівельника з Болгарії, який живе на вулицях Франкфурта, збираючи пляшки задля грошей на прожиття, жінки з Румунії, яка живе в кімнаті готелю разом із доньками та водія вантажівки, який живе на трасі протягом чотирьох місяців, щоб підтримувати сім’ю вдома. Їхнє повсякдення позначене похмурою монотонністю та відірваністю від суспільства, але вони все одно не облишають надій на краще життя.

Після кінопоказу начальник Ананьївського бюро правової допомоги Інна Майданюк разом зі старшокласниками обговорили тему трудової міграції, ризиків нелегальної міграції та торгівлі людьми.

Dekudeys SOSH  Anayiv

Сеанс фільмів «У пошуках кращої долі» та «Між іншим» пройшов 22 грудня в Сінненській ЗОШ І-ІІ ст. Балтського району, організований в.о. начальника Балтського бюро правової допомоги Русланом Москаленко. Переглянувши короткометражки учні старших класів, вчителі, працівники місцевої бібліотеки та відділу культури  обговорили причини та мотиви трудової міграції українців за кордон, можливі ризики, які можуть у них виникнути та що потрібно робити в таких випадках.

Dekudeys Sinne Balt rayon

Під час Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA жителі міста Кодими та смт Саврань мали змогу подивитись  документальне кіно «Між іншим»

Начальник Кодимського бюро правової допомоги Андрій Спатерук провів 21 грудня 2017 року два сеанси показу фільму: в Кодимському районному центрі зайнятості – для осіб, які стоять на обліку як безробітні та на базі районної бібліотеки в само організовуючому учбовому просторі (СОУП) – для відвідувачів та працівників бібліотеки.

Dekudeys Kodyma SOUP

Dekudeys Kodyma Centr Saynyat

Два сеанси цього фільму пройшли 20 грудня в смт Саврань для працівників Савранського районного центру зайнятості та для учнів 9 –х класів Савранської ЗОШ. Виконуюча обов’язки начальника Савранського бюро правової допомоги Олена Шавловсьва та учасники фестивалю взяли участь у обговореннях важливих та актуальних питань, які виникли під час перегляду: мотивів та причин української міграції за кордон та щодо ризиків, які можуть їх очікувати.

Dekudeys Savran Centr sayn

Документальну стрічку «Укриття», в якій йдеться про проблему волонтерської роботи зоозахисників, продемонстрували 22 грудня жителям смт Окни та Ширяєве начальник Окнянського бюро правової допомоги Альона Гушкан та заступник начальника Ширяївського бюро правової допомоги Олег Булавицький.

Учасники фестивалю – учні Окнянського відділення державного професійно-технічного навчального закладу «Захарівський професійний ліцей» та учні  9 класу Ширяївського НВК «Олімп»  переглянули фільм про історію зоозахисника і доґхантера, які стикаються в невидимій війні в ставленні до безпритульних тварин, а також про роль держави щодо вирішення цієї проблеми.

Dekudeys Okny Proflicey

Днем раніше, 21 грудня, зазначений фільм мали нагоду передивитись учні 8 – 9 класів КЗ “Жовтнева загальноосвітня школа-інтернат I-II ступенів” в Ширяївському районі. Після кінопоказів учасники фестивалю ділилися своїми враженнями та думками щодо жорстокого поводження з тваринами та шляхи його запобігання.

 Dekudeys Shiryaevo Sosh

Довідково.

Docudays UA – єдиний в Україні міжнародний фестиваль документального кіно про права людини. Він є неполітичний і некомерційний, вхід на всі покази – вільний. Його мета – сприяти популяризації й розвитку документального кіно та підвищенню рівня дотримання прав людини в Україні. Кожного року, восени, Docudays UA традиційно презентує найкращі фільми в регіонах України під час Мандрівного фестивалю. Покази тривають з жовтня до грудня (включно). Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA проходить за підтримки Посольства Швеції в Україні. Місія Мандрівного фестивалю – створювати можливості для кожної людини в Україні дивитися найталановитіше та найактуальніше документальне кіно з усього світу. 

Docudays UA сприяє розвитку критичного мислення, формуванню активної громадянської позиції та ставленню до людської гідності як до найвищої цінності.

Регіональним партнером та організатором фестивалю в Одесі та області є Одеська обласна організація ВГО «Комітет виборців України». Місцевим партнером – Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.