назад
11.06.18

На Полтавщині батька зобов’язали платити аліменти до моменту закінчення дитиною вузу

alimentiДо Решетилівського бюро правової допомоги, що на Полтавщині, по допомогу звернулась громадянка П. з проханням допомогти вирішити питання сплати аліментів.

Як повідомила молода дівчина, аліменти на її утримання батько припинив давати з моменту досягнення нею повноліття. Разом з тим, дівчина, яка навчається в університеті на контрактній основі на денній формі навчання, не має можливості влаштуватися на роботу та отримувати заробіток. Матері ж, разом з якою вона проживає, важко утримувати її самостійно.

За результатами розгляду письмового звернення про надання дівчині безоплатної вторинної правової допомоги заступницю начальника Решетилівське бюро правової допомоги Наталію Черниш було уповноважено здійснювати представництво її інтересів в суді.

Фахівчиня бюро допомогла зібрати необхідні докази, підготувала позовну заяву, де, керуючись ст.ст. 199, 200 Сімейного кодексу України, обґрунтувала необхідність стягнення аліментів на утримання повнолітньої дочки, яка продовжує навчання, у розмірі 1/4 частини усіх видів щомісячного заробітку (доходу) батька до закінчення нею навчання.

Врахувавши всі аргументи, наведені Наталею Черниш в суді, рішенням Решетилівського районного суду Полтавської обл. позов громадянки П. про стягнення аліментів на її утримання, було задоволено та набрало законної сили.

«У цій успішній справі для мене найбільш позитивним є те, що наша молодь все активніше користується послугами системи безоплатної правової допомоги і самостійно звертається до наших адвокатів. Адже не всі знають, що згідно з нормами чинного законодавства України, дитина має право одержувати утримання від своїх батьків не лише до досягнення нею повноліття, а й після 18 років за умови, що вона продовжуватиме навчання», – зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги (КЦ) Олексій Бонюк, коментуючи результати справи. Він підкреслив, що правопросвітницька робота яка проводиться серед різних верств населення, поступово дає свої результати.


Довідково:
Згідно з ч. 1 ст. 199 Сімейного кодексу України якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв’язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов’язані утримувати їх до досягнення 23 років за умови, якщо вони можуть надавати матеріальну допомогу.

Відповідно до ч. 2 ст. 199 Сімейного кодексу України право на утримання припиняється у разі припинення навчання.

При цьому згідно з ч. 1 ст. 200 Сімейного кодексу України, суд визначає розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook          YouTube YouTube          Google Google+  тTwitter