назад
03.01.17

На Полтавщині налагоджено системну роботу з центрами зайнятості

cz fon

Державна служба зайнятості (Центральний апарат) та Координаційний центр з надання правової допомоги об’єднали зусилля з метою забезпечення для громадян доступу до безоплатної правової допомоги 01 листопада 2016 року уклали Меморандум про співпрацю.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області  та Полтавський обласний центр зайнятості також об’єднали власні зусилля та 17 листопада 2016 року відповідно уклали Меморандум про співпрацю.

 

Задля досягнення мети Меморандуму Сторонами передбачено співпрацю у напрямку створення належних умов для забезпечення прав i свобод людини, зокрема у сферi зайнятостi населення та соцiального захисту вiд безробiття, а також доступу до безоплатної правової допомоги в частинi гарантiй держави щодо захисту прав громадян на працю та вiд незаконного звiльнення. Крім того, у рамках співпраці передбачено облаштування дистанційних пунктів (робочих місць) доступу до правової допомоги для фахівців Місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро  в усіх без винятку центрах зайнятості Полтавської області.

Меморандумом також передбачено органiзацiю спiльних заходiв, спрямованих на ріст рiвня правової поiнформованостi фахівців обласної служби зайнятостi та працiвникiв системи надання безоплатної правової допомоги шляхом проведення конференцiй, семiнарiв, круглих столiв, зустрiчей та iнших заходiв.

 Правопросвітницькі заходи проводяться не лише для фахівців центру зайнятості, а й для безробітних. Так, Меморандумом передбачено  органiзацiю спiльних заходiв, спрямованих на ріст рiвня правової поiнформованостi громадян щодо захисту своїх прав, зокрема права на безоплатну правову допомогу, соцiальний захист вiд безробiття шляхом проведения семiнарiв, зустрічей, надання індивідуальних консультацій та iнших заходiв. Крім того, на інформаційний стендах центрів розміщена інформація про діяльність відповідних МЦ та бюро Полтавської області.

Слід зазначити, що фахівцями системи БВПД області та центрів зайнятості постійно проводиться робота у напрямку висвітлення інформації про  спільні заходи на  веб-сайтах РЦ з надання БВПД у Полтавській області та Полтавського обласногоцентру зайнятості. 

 Починаючи з 2017 року фахівцями системи БВПД області та центрів зайнятості налагоджено системну роботу у напрямку проведення право просвітницьких заходів та надання консультацій на базі центрів зайнятості області. Затверджений відповідний графік заходів на 2017 рік. З яким можна ознайомитися тутПід час семінарів з безробітними фахівці МЦ та  бюро надають  не лише розширену інформацію про діяльність таких центрів та бюро, а й  роз’яснюють питання трудового законодавства, актуальних правових питань, які ставлять вимоги сьогодення. 

Варто зауважити,  що системна робота центрів зайнятості, МЦ та бюро налагоджена вже з  початку підписання Меморандуму. Так,  відповідні плани спільних заходів  були розроблені на грудень 2016 року та на Всеукраїнський тиждень права, у рамках яких фахівцями системи БВПД  у регіоні проведено цикл заходів та консультацій.

         Така співпраця доречна та необхідна, так як завдяки їй незахищені верстви населення Полтавщини  відтепер мають змогу одержувати додаткову безоплатну правову допомогу, в тому числі із питань зайнятості, адже зареєстровані безробітні в більшості є малозабезпеченими, до того ж серед шукачів роботи чимало людей з числа соціально незахищених громадян, люди з інвалідністю, мами з малолітніми дітьми, а також внутрішньо переміщені особи та демобілізовані учасники АТО, які мають бути обізнаними з можливістю захисту своїх прав та інтересів за рахунок держави.