назад
31.01.18

На Полтавщині обговорили розширення повноважень системи БПД щодо роботи з жертвами домашнього насильства

IMG 20180130 150231

Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області постійно ведеться робота щодо удосконалення форм роботи. Відтак, за ініціативи Регіонального центру 30 січня 2018 року проведено круглий стіл на тему «Доступ до безоплатної вторинної правової допомоги дітей та осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильстваза ознакою статі»  за участю директорів місцевих центрів.

         Захід мав на меті обговорити проблемні питання щодо забезпечення доступу до БВПД дітей та осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі.

«7 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» та розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також – для дітей. Законодавчі новації вимагають вироблення нових підходів у роботі саме з даною категорією осіб, а захід сприятиме обговоренню проблемних питань у роботі з дітьми та особами, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі та знайти шляхи їх подолання», – резюмував директор Регіонального центру Олександр Черчатий.

У рамках круглого столу заступник директора Регіонального центру Ігор Клименко презентував учасникам новели Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» та зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

«Із внесеними законодавчими змінами Центри отримали нові повноваження щодо роботи із цією категорією. Вони полягають у забезпеченні надання БПД постраждалим особам на базі загальних та спеціальних служб підтримки постраждалих осіб взаємодії з іншими суб’єктами, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству», – поінформував він.

         З виступу начальниці відділу правової інформації та консультацій Другого полтавського місцевого центру з надання БВПД Анастасії Гречки учасники круглого столу дізналися про алгоритм роботи з особами, які стали жертвами насильства в сім’ї.

         Керівниця відділу зазначила про необхідність коректного та толерантного спілкування з жертвами домашнього насильства, адже «спілкування має враховувати психологічний стан осіб, а працівники системи БПД області мають надавати інформацію відповідно до норм чинного законодавства, а не практичні поради. Не володіючи ситуацією в цілому не варто давати поради та робити висновки».

У ході зібрання керівники системи БПД області обговорили виклики, які перед ними постали, а саме: особливості підтвердження статусу осіб, які стали жертвами домашнього насильства; необхідність проведення широкої інформаційної роботи щодо особливостей їх правого захисту.

Нагадуємо, що реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу громадяни можуть, звернувшись до фахівців системи БПД.

Перший полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Міщенка, 2, тел. (0532) 50-27-22.

              Другий полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40, тел. (0532) 56-02-88.

              Кременчуцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременчук, вул. Небесної Сотні, 54, тел. (05366) 3-00-38.

Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська, 17, тел. (05361) 77-479.            Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні