назад

На Полтавщині стартували інформаційно-просвітницькі квести «Від знання до безпеки»

viber image 2019 04 23 15.54.45

23 квітня 2019 року Опішня стала місцем для збору активної та правосвідомої молоді, де молодь Зіньківщини мала змогу взяти участь у цікавому заході – інформаційно-просвітницькому квесті «від знання до безпеки». Гостинно учасників квесту прийняв Опішнянський опорний заклад загальної середньої освіти І –ІІІ ступенів.

До участі у заході долучилися також і фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області, Диканського та Зіньківського бюро правової допомоги.

 

Захід мав на меті підвищити рівень обізнаності суспільства і, безпосередньо, підліткової аудиторії, щодо прав дітей та їх захисту, негативних наслідків вживання психоактивних речовин та профілактики поширення хвороб статевим шляхом через залучення молоді до інноваційного інтерактивного заходу. Організовуючи даний захід організатори ставили собі за завдання привернути увагу громади до проблем вживання ПАР (психоактивних речовин) у підлітковому середовищі; поглибити знання дітей підліткового віку щодо негативних наслідків вживання наркотичних речовин; сформувати у підлітків несприятливість до вживання наркотичних речовин; розширити уявлення підлітків про небезпеку реалізації непродуманої статевої поведінки та убезпечити від хвороб, що передаються статевим шляхом; пробудити живий інтерес серед дітей та молоді до здорового способу життя.; привернути увагу громади до проблеми порушення прав дітей; виховати повагу до прав людини, співчуття до людей, чиї права порушуються, взаємоповагу та толерантність; сформувати у підлітків знання про права дитини, поняття про нерозривний зв’язок прав та обов’язків, уявлення про захист прав дитини в Україні, вміння розрізняти дійсне та уявне порушення прав; розвити навички роботи в групах, логічне мислення, вміння виділяти головне в тексті, пам’ять; сформувати позитивний імідж працівників поліції та пробудити живий інтерес серед дітей та молоді до правової свідомості та правової культури.

DSCN3424

DSCN3442

DSCN3467

Учасниками заходу стали 6 команд з навчальних закладів Зіньківського району: Опішнянський опорний заклад загальної середньої освіти І –ІІІ ступенів представляли три команди: «220 V» (9-А кл.), «Енергія» (10 кл.), «Вітаміни» (9-Б кл.), Колегіум мистецтв у Опішні імені Василя Кричевського – команда «Круті перці», Ставківську загальноосвітню школу І – ІІІ ступенів – команда «Вибір» (збірна 9 -11 кл.), Човно-Федорівську загальноосвітню школу І –ІІІ ступенів – команда «Здорова нація» (збірна 8 -11 кл.).DSCN3445

DSCN3474

Перед початком квесту   відбулося представлення команди та Плакатів команди, де учасники зазначили назва закладу, назву команди та девіз команди, а також малюнок, який відображає філософію тематичного квесту.   Напрацювання команд взяли участь в конкурсі в номінації «Знай наших».DSCN3429

DSCN3537

DSCN3540

 

Змагання проходило у наступних локаціях: «Від знання до безпеки», «Мозковий штурм», «Я знаю, а ти?», «Сюрпризи кохання», «Кидай курити», «Тарілка здоров‘я», «Мій друг – дорожній рух», «Збір по тривозі», «#Стопнасильство», «Правовий спортзал», «Скажи булінгу – «Ні!», «Правова відповідальність».

DSCN3498

 

DSCN3476

DSCN3433

 

DSCN3479

DSCN3439

DSCN3481

DSCN3486

Заступниця начальника відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Юлія Козаченко спільно із заступницею начальника Диканського бюро правової допомоги Людмилою Маценко  провели для дітей правову вікторину під час якої діти мали змогу відповісти на питання, що стосуються діяльності системи безоплатної правової допомоги і за допомогою роздрукованих на аркушах літер алфавіту скласти відповіді протягом однієї хвилини.DSCN3506

DSCN3509

DSCN3512

DSCN3521

DSCN3528

Під час відвідування локації «Скажи булінгу – «Ні!» учасники квесту разом з начальником Зіньківського бюро допомоги Сергієм Корнійком мали змогу відгадати правовий кросворд, що стосувався питань булінгу, його видів, основних учасників цього процесу та відповісти на питання як його уникнути.

Учасники квесту проявили свої знання з правознавства, азарт до гри та отримані у навчальних закладах знання.

За результатами випробувань призові місця у загальнокомандних заліках здобули 3 команди.

Призові місця вибороли: І місце – команда «220 V», ІІ місце – команда «Вибір», ІІІ місце – команда «Енергія». У конкурсі плакатів перемогла команда «Вибір».DSCN3560

DSCN3562

DSCN3565

DSCN3575

Організаторами заходу стали Полтавський обласний благодійний фонд «Громадське здоров’я», Зіньківська міська рада, Зіньківська районна державна адміністрація.

Співорганізаторами заходу виступили Департамент охорони здоров’я Полтавської ОДА, Навчально-методичний центр професійно-технічної освіти у Полтавській області, Управління забезпечення прав людини національної поліції України, Регіональний центр надання безоплатної вторинної допомоги у Полтавській області, Відділ ювенальної превенції Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Полтавській області, Відділ освіти Зіньківської РДА, Відділ культури, туризму, молоді та спорту Зіньківської РДА, Служба у справах дітей Зіньківської РДА, Зіньківське ВП ГУНП в Полтавській області, Регіональний центр професійно-технічної освіти міста Зіньків, Кафедра спеціальної освіти і соціальної роботи Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка.

Довідково. Інформаційно-просвітницький квест «від знання до безпеки» громадський, волонтерський проект, представлений в інтерактивній формі, спрямований на досягнення соціально корисного результату (активізація уваги соціуму до теми прав дітей та формування негативних установок серед молоді, щодо їх вживання), організований згідно певного алгоритму (має чітку програму та етапи реалізації) і передбачає виконання різних завдань упродовж визначених Оргкомітетом Конкурсу часових меж.Конкурс є некомерційним творчим проектом, задачею якого є використання формату Квесту в якості соціальної реклами для привернення уваги населення (підлітків, вихователів, вчителів, дорослих, небайдужих громадян) до вирішення нагальних проблем українського суспільства. Конкурс проводиться в один день, але передбачає попередню підготовку команд-учасників. Головною інновацією конкурсу є те, що він реалізується в місті вперше і передбачає залучення представників різних соціальних та громадських інституцій. Ще однією особливістю квесту є активне включення підлітків у інтерактивну профілактично-просвітницьку акцію.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги, можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).