назад

На Прикарпатті говорили про дотримання прав жінок та чоловіків

1Про можливості та перешкоди на шляху демократичного розвитку в Україні обговорювали на круглому столі 15 травня в Івано-Франківську.

2

Що таке рівність прав жінок і чоловіків? Чи потрібна ця рівність? Якщо так, то за яких обставин? А, може, рівність у нашому суспільстві уже існує і нам нема про що турбуватися? На ці та інші питання дискутували учасники круглого столу «Можливості і перешкоди на шляху демократичного розвитку в Україні», який проходив в Intellect-Hub Івано-Франківська.

3До реалізації заходу долучилася громадська правозахисна організація «Молода Просвіта» на чолі з Євгенією Бардяк у рамках діяльності Національного Демократичного інституту та програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE).

Метою круглого столу стало обговорення застосування практик демократичного врядування на місцевому рівні та поширення досвіду формування міжфракційних депутатських груп з питань рівних прав і можливостей жінок і чоловіків в Україні, як ефективного інструменту просування демократичних цінностей.

4

Заступник директора Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області Володимир Ковальчук зосередив увагу присутніх на проблемних питаннях. Що таке «гендерна справедливість» і чим вона відрізняється від «гендерної рівності»? Що таке «гендерні окуляри» та навіщо їх «носити»? Чому та як застосовувати гендерний аналіз під час роботи у системі безоплатної правової допомоги? Він зазначив: «Досягнення рівних прав та можливостей чоловіків і жінок, інтегрування гендерного аналізу в розроблення місцевих політиках – один із пріоритетів системи БПД в Україні». Заступник директора  розказав про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!».

5

Захід організували регіональна координаторка Христина Біла та консультантка Світлана Ходакова Національного Демократичного Інституту. Серед присутніх були представники Верхнянської, Печеніженської та Більшівецької об’єднаних територіальних громад, депутати обласної ради, громадські діячі, представники преси.

6

Голова Асоціації об’єднаних територіальних громад Прикарпаття Ігор Довірак наголосив: «Ми проти радикалізму, але за те, щоб люди обирали достойних через виборчий процес та дільничні комісії».

Жвава дискусія нікого не залишила байдужим і була цікавою для присутніх.

7


Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

 

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е-mail:   office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України)