назад

На Рівненщині активно розпочався Всеукраїнський тиждень права

3

Працівники системи БПД Рівненщини активно долучилися до проведення різноманітних заходів з нагоди Всеукраїнського тижня права, який традиційно проводиться у перший тиждень грудня та має на меті підвищення рівня правової освіти громадян. Всього протягом понеділка відбулося 17 правопросвітницьких заходів, участь у яких взяли понад 550 громадян.


Фахівці Регіонального та місцевих центрів з надання БВПД при проведенні заходів охоплюють різноманітні категорії громадян: не лише школярів, студентів чи педагогів, а й також працівників правоохоронних органів, станов виконання покарань, засуджених тощо. Наразі це особливо актуально у зв’язку з прийняттям суттєвих змін до законодавства.


Так, вчора, 5 грудня, директор Регіонального центру Василь Овдіюк та його заступник Сергій Іллюк, а також головний спеціаліст РЦ Олександр Кузик відвідали вчора Полицьку виправну колонію №76.


2

Фахівці системи БПД роз’яснили працівникам установи відбування покарань діючі положення законодавства щодо процедури та порядку застосування до засуджених заохочень і стягнень, роботи дисциплінарної комісії установи, механізму оскарження її рішень а також отримання послуг центру безоплатної вторинної правової допомоги з цих питань.

Згодом з метою охоплення якомога більшої кількості засуджених Василь Овдіюк, Сергій Іллюк та Олександр Кузик провели декілька особистих прийомів у різних кімнатах. Засудженим, зокрема, роз’яснили типові помилки, які вони допускають при написанні звернень про надання безоплатної вторинної правової допомоги, а також відповіли на актуальні для них запитання. Всього учать у заходах взяли понад 80 засуджених та 27 працівників виправної колонії.

1

Тим часом начальник відділу начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів Світлана Бідюк на базі Рівненського професійного училища Департаменту поліції охорони провела лекцію на тему «Правові підстави затримання. Особливості затримання окремих категорій осіб (неповнолітніх, осіб з особливими потребами, іноземців, біженців, представників національних меншин)».


4


Участь у заході взяли начальник Управління патрульної поліції в м. Рівне Сергій Мерчук та близько 60 курсантів патрульної поліції. Зокрема, під час лекції обговорювалися підстави та процесуальний порядок затримання в порядку КПК України, підстави адміністративного затримання, а також права особи при затриманні. Також присутні обговорили порядок інформування центрів з надання БВПД про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.


Також на виконання Меморандуму про співпрацю між Національною поліцією України та Міністерством юстиції України у сфері надання безоплатної правової допомоги заступник начальника відділу організації надання БВПД Регіонального центру Павло Бірук та старший інспектор з особливих доручень відділу Уповноважених Голови з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності УЗПЛ НПУ Надія Берлінець провели для працівників Дубенського, Радивилівського, Млинівського та Демидівського відділів поліції 4 семінари-практикуми щодо порядку інформування центрів з надання БВПД про випадки затримання осіб. Та ознайомили правоохоронців із суттєвими змінами до діючого законодавства, які набирають чинності з 15 грудня 2017 року.


5


Активно розпочали Всеукраїнський тиждень права і працівники Сарненського та Рівненського місцевих центрів. Так, керівник Березнівського бюро правової допомоги Юлія Пахальчук спільно з працівниками Березнівської централізованої системи публічно-шкільних бібліотек організували та оформили виставку інформаційних матеріалів на тему прав громадян. Зокрема, на ній розміщені друковані буклети в рамках національного правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» з роз’ясненнями законодавства України та порядку дій в окремих ситуаціях.


6


Тим часом начальник відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та персоналу Оксана Заєць провела у інформаційно-роз’яснювальний семінар для працівників Карпилівської сільської ради з питань реалізації і захисту прав людини, а також виїзний прийом громадян.


7


Окрім того, для учнів Карпилівської загальноосвітньої школи Оксана Заєць організувала правову лекцію на тему «Подорож у світ юридичних професій» та «Як не стати жертвою злочину».


8


Своєю чергою керівник Володимирецького бюро правової допомоги Ірина Демидчик провела виховний урок «Основні принципи прав дитини. Право на освіту. Права та обов’язки учнів» для учнів 5-9 класів Суховільської ЗОШ I-II ст.-ДНЗ. Під час уроку обговорювалися основні аспекти взаємозв’язку прав та обов’язків як дитини та її батьків, так і учнів зокрема.


9


Тим часом правники Рівненського місцевого центру у різних куточках області взяли участь у проведені правопросвітницьких у навчальних закладах області з метою підвищення правової культури та правосвідомості школярів. Так, керівник Дубенського бюро правової допомоги Анатолій Андріюк провів для учнів 9-го класу Дубенської спеціалізованої ЗОШ І-ІІІ ступенів №5 виховну годину на тему «Безоплатна правова допомога як одна з державних гарантій». Школярам розповіли про функціонування системи БПД та, зокрема, Дубенського бюро правової допомоги, а також про їхні права та обов’язки.


10


Також до роботи з школярами долучилася керівник Рівненського бюро правової допомоги Ілона Куль, яка провела правовий урок для учнів 9-11 класів Кустинського НВК. У формі правової вікторини та розв’язування задач правового характеру школярі вивчали свої права та обов’язки. Атмосфера командного духу, різноманітність тем для обговорення справили хороші враження, адже кожен зміг проявити свою самостійність, знання, кмітливість та вміння вирішувати найактуальніші життєві проблеми. Переможці отримали в якості призів – хороші оцінки.


11


Не залишається байдужою до правового виховання молоді і керівник Здолбунівського бюро правової допомоги Тетяна Позняк, яка провела тематичний семінар для вихованців Здолбунівського ВПУ залізничного транспорту щодо правил поведінки у громадських місцях. Зокрема, правник ознайомила присутніх з порядком притягнення до адміністративної відповідальності у випадку порушення правил громадського порядку, а особливу увагу приділила питанню притягнення до відповідальності за паління та розпивання алкогольних напоїв у заборонених місцях.


12


Довідково: контакти Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області;

Рівненський місцевий центр з надання БВПД;

Сарненський місцевий центр з надання БВПД.