назад

На Рівненщині більше 2000 засуджених отримали безоплатну вторинну правову допомогу

1

Забезпечення прав засуджених є одним із пріоритетів в діяльності системи БПД. Протягом 5 років Регіональним центром з надання БВПД у Рівненській області за заявами засуджених та ухвалами судів видано адвокатам 2112 доручень для захисту та представництва інтересів громадян, які відбувають покарання у вигляді позбавлення та обмеження волі.

Найбільше звернень засуджених (1441) про надання правової допомоги надійшло у 2016 році під час дії Закону України «Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув’язнення у строк покарання», за результатами яких всі заявники отримали кваліфіковану допомогу адвокатів.

2

Протягом 2018 року до центру надійшло з установ виконання покарань 275 звернень від засуджених та видано 192 накази про надання безоплатної вторинної правової допомоги. Ще більше 200 засуджених отримали консультації та роз’яснення під час виїздів в місця позбавлення та обмеження волі працівників системи БВПД. Активну участь в організації та проведенні спільних заходів, спрямованих на підвищення рівня правової поінформованості засуджених осіб щодо захисту свої прав, приймають адвокати, які співпрацюють з центром.

3

4

Робота по забезпеченню конституційних прав засуджених активізувалась після підписання меморандуму про співпрацю між Адміністрацією Державної кримінально-виконавчої служби України, Державною установою «Центр пробації» та Координаційним центром за надання правової допомоги та регіональних меморандумів про співпрацю між центрами БВПД та установами кримінально-виконавчої служби області. На спільних нарадах затверджені графіки роботи дистанційних пунктів доступу до отримання безоплатної правової допомоги в установах виконання покарання Рівненщини.

5

З метою оперативного реагування на звернення засуджених, Координаційним центром з надання правової допомоги внесені зміни до Положення про центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, згідно яких місцеві центри з надання БВПД забезпечують складання документів процесуального характеру та здійснення представництва інтересів особи, засудженої до покарання у вигляді позбавлення або обмеження волі, що забезпечить доступ до правової інформації та правосуддя вказаної категорії громадян.