назад

На шляху посилення правової спроможності громад

CIMG0159 новый размер23 березня 2017 року заступник начальника Старовижівського бюро правової допомоги Юрій Сверба спільно з заступником голови Старовижівської районної державної адміністрації Петром Філюком провели виїзний прийом мешканців сіл Журавлине та Седлище Старовижівського району.

Завдяки належній поінформованості населення та організаційній допомозі сільських голів за консультаціями та роз’ясненнями звернулось одинадцять осіб.

Питання, які цікавили жителів територіальної громади, стосувались спадкового, сімейного, адміністративного, земельного, цивільного права та соціального забезпечення.CIMG0160 новый размер

Зокрема, громадянка Т. звернулась з питанням порядку призначення допомоги на дітей одиноким матерям.
Відповідно до статті 18-1 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» право на даний вид допомоги мають одинокі матері, одинокі усиновлювачі, якщо у свідоцтві про народження дитини або документі про народження дитини, виданому компетентними органами іноземної держави, за умови його легалізації у встановленому законодавством порядку (рішенні про усиновлення дитини) відсутній запис про батька (матір) або запис про батька (матір) проведено в установленому порядку органом державної реєстрації актів цивільного стану за вказівкою матері (батька, усиновлювача) дитини. Крім того, право на допомогу на дітей одиноким матерям (батькам) має мати (батько) дітей у разі смерті одного з батьків, які не одержують на них пенсію в разі втрати годувальника або соціальну пенсію.

Разом із тим, жінка, яка має дітей від особи, з якою вона не перебувала і не перебуває в зареєстрованому шлюбі, але з якою вона веде спільне господарство, разом проживає і виховує дітей, права на одержання допомоги, встановленої на дітей одиноким матерям, не має.CIMG0161 новый размер

Відповідно до п. 35 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми для призначення допомоги на дітей одиноким матерям до органу соціального захисту населення подаються такі документи:
1) заява про призначення допомоги, що складається за формою, затвердженою Мінсоцполітики;
2) витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження дитини, виданий відділом державної реєстрації актів цивільного стану, або довідка про народження, видана виконавчим органом сільської, селищної, міської (крім міст обласного значення) рад, із зазначенням підстави внесення відомостей про батька дитини до актового запису про народження дитини, або документ про народження, виданий компетентним органом іноземної держави, в якому відсутні відомості про батька, за умови його легалізації в установленому законодавством порядку;
3) копія свідоцтва про народження дитини;
4) довідка про реєстрацію місця проживання матері та дитини.

Усиновлювачі подають також копію рішення про усиновлення.

Мати (батько) дітей у разі смерті одного з батьків, які не одержують на них пенсію у разі втрати годувальника або соціальну пенсію, подають копію свідоцтва про смерть одного з подружжя та довідку про те, що вони не одержують на дітей зазначені пенсії.

Довідково:
Старовижівське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: смт Стара Вижівка, вул. Незалежності, 52, тел. (03346) 2-14-75.