назад
19.09.17

На Вінниччині адвокат домоглася зняття арешту з нерухомого майна

Vinnytsya PronivaУ липні 2017 року до Козятинського місцевого центру з надання БВПД звернувся чоловік із проханням надати йому адвоката для участі у судовому процесі. Арешт майна не дозволяв чоловіку вступити у спадок після смерті батька і розпоряджатися нерухомістю. Тому, він хотів зняти арешт, який був накладений державною виконавчою службою на батьківський будинок.

Для представництва інтересів громадянина у суді I інстанції  по цивільній справі була призначена адвокат Наталія Проніва, відповідно до доручення Козятинського місцевого центру від 26.07.2017 року № 302. Після бесіди з клієнтом та ознайомлення з матеріалами справи адвокат підготувала позовну заяву про звільнення майна з-під арешту до Козятинського міськрайонного суду та направила адвокатський запит голові сільської ради за місцем розташування домоволодіння.

У судовому засіданні Наталія Проніва підтримала позов до Козятинського міськрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області про звільнення майна з-під арешту, що заважає оформити спадщину її клієнту.

У судовому засіданні адвокат наголосила, що відповідно до ч. 3 ст. 1296 Цивільного кодексу України (далі – ЦКУ) відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину, а відповідно до ст. 321 ЦКУ право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Адвокат також заявила, що відповідно до ст. 391 ЦКУ власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

Відтак, законний представник позивача довела, що накладення арешту та внесення відповідного запису до Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна обмежує законні права власника нерухомого майна щодо вільного розпорядження майном: унеможливлює укладення договорів відчуження, здачі в оренду тощо.

Адвокат наголосила, що відповідно до ч.1 ст. 60 Закону України «Про виконавче провадження» особа, яка вважає, що майно, на яке накладено арешт, належить їй, а не боржникові, може звернутися до суду з позовом про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту.

Розглянувши позов клієнта, суд прийшов до висновку про задоволення вимог позивача. Рішенням Козятинського міськрайонного суду від 31.07.2017 року постановлено звільнити з-під арешту спадкове майно померлого батька позивача, а саме, житловий будинок.

Нагадуємо, що Козятинський місцевий центр з надання БВПД працює за адресою: м. Козятин, вул. Кондрацького, 1а.

Адреси розташування центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги по Україні, можна переглянути тут.

Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).


banner facebook 330x106