назад

На виїзному прийомі фахівці Іванівського бюро правової допомоги консультували громадян щодо порядку накладання адміністративних штрафів

petrovka 118 жовтня 2016 року  згідно з графіком виїзних прийомів головний спеціаліст Іванівського бюро правової допомоги Оксана Яременко провела прийом громадян в Петрівській селищній раді. Найбільше жителів цієї громади турбували питання щодо сімейного та адміністративного права.

petrovka 2

Так, на питання «Який порядок накладання адміністративних штрафів?» працівником надано роз’яснення, що Кодекс України про адміністративні 

правопорушення  встановлює систему органів, які накладають адміністративні стягнення та порядок притягнення до адміністративної відповідальності. До органів, що розглядають справи про адміністративні правопорушення, належать:

адміністративні комісії при виконавчих комітетах міських, районних у містах, селищних, сільських рад, які утворюються відповідними радами у складі голови, відповідального секретаря, членів комісії (у визначених законом комісіях посада відповідального секретаря є звільненою);

     – виконавчі комітети  селищних, сільських рад;

     – місцеві суди (судді);

     – органи внутрішніх справ;

     – органи державних інспекцій та інші уповноважені державні органи (наприклад, митні).

Адміністративне стягнення може бути накладено не пізніше як через два місяці з дня його скоєння, а при триваючому правопорушенні – не пізніше як через два місяці з дня його виявлення. Підставою для порушення справи про адміністративне правопорушення є протокол, який складається уповноваженою особою. Протокол підписується особою, що його склала, порушником, а при наявності потерпілих та свідків – також і ними. Протокол передається органу чи посадовій особі, що розглядає справу про адміністративне правопорушення. Справи розглядаються переважно за місцем вчинення правопорушення у 15-денний строк з дня одержання органом чи посадовою особою протоколу та інших матеріалів справи. Протокол не складається у випадках, коли штраф накладається чи береться, а попередження фіксується на місці скоєння адміністративного проступку.

Справа про адміністративне правопорушення розглядається відкрито, по справі видається постанова. Постанова оголошується одразу після закінчення розгляду справи, а її копія протягом трьох днів надсилається особі, щодо якої винесено постанову. Скарга на постанову може бути винесена протягом 10 днів від дня винесення постанови. У більшості випадків подання скарги вчасно зупиняє виконання постанови. Орган (посадова особа) при розгляді скарги або протесту на постанову по справі про адміністративне правопорушення перевіряє законність і обґрунтованість винесеної постанови і приймає одне з таких рішень:

  • залишає постанову без зміни, а скаргу або протест без задоволення;
  • скасовує постанову і надсилає справу на новий розгляд;
  • скасовує постанову і закриває справу;
  • змінює захід стягнення в межах, передбачених нормативним актом про відповідальність за адміністративне правопорушення, з тим, однак, щоб стягнення не було посилено.

Законодавством встановлено також порядок виконання постанов: наприклад, штраф повинен бути сплачений’ протягом 15 днів від дня вручення постанови про його призначення.

Після прийому громадян відбулась робоча зустріч з працівниками Петрівської сільської ради, у результаті якої Оксана Яременко розповіла про діяльність та завдання бюро правової допомоги, що спрямовані на створення умов, за яких люди мають рівний доступ до права та правосуддя.

За правовими консультаціями та юридичною допомогою можна звернутися до Роздільнянського місцевого центру з надання БВПД, який працює за адресою: м. Роздільна, вул. Привокзальна, 10-А. Тел.: (04853) 50 366; (04853) 50 443.

З 1 вересня 2016 року запрацювали 3 відділи центру:

Іванівське бюро правової допомоги: смт. Іванівка, вул. Центральна, 93. Тел.: (04854) 2 00 55.

Захарівське бюро правової допомоги: смт. Захарівка, вул. 1-го Травня, 49. Тел.: (04860) 9-44-30.

Великомихайлівське бюро правової допомоги: смт. Велика Михайлівка, вул. Пушкіна, 2-б. Тел.: (04859) 40 300.