назад
08.09.17

На захисті екологічних прав: у Львові пройшов тематичний тренінг

08.09.2017 Lviv 5Про важливість захисту екологічних прав громадян сьогодні, 8 вересня, говорили під час навчального заходу у Львові. Учасниками його стали й фахівці системи безоплатної правової допомоги.

Тренінг «Захист екологічних прав громадян. Огляд практики» мав на меті посилити потенціал центрів з надання безоплатної правової допомоги для роботи у сфері захисту екологічних прав громадян. Захід відбувся на Львівщині в рамках проекту «Посилення правової спроможності громад для захисту екологічних прав громадян», що реалізується за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Учасниками тренінгу стали представники Міжнародної благодійної організації «Екологія – Право – Людина» (далі – ЕПЛ), яка вже більше 20 років займається захистом довкілля та екологічних прав громадян, а також фахівці системи БПД з різних областей: Орест Шот (Регіональний центр з надання БВПД у Львівській області), Іван Закала (Буський місцевий центр), Христина Калинович (Перший львівський місцевий центр), Ірина Василів (Другий львівський місцевий центр), Леся Сушко (Самбірський місцевий центр), Марія Ніколаїшин (Стрийський місцевий центр), Тетяна Яструб (Червоноградський місцевий центр), Василь Соколов (Володимир-Волинський місцевий центр), Тарас Куторай (Ковельський місцевий центр), Анастасія Павленко (Луцький місцевий центр), Андрій Архіпов (Бердичівський місцевий центр), Наталія Поліщук (Житомирський місцевий центр), Олександра Мельник (Коростенський місцевий центр), Марія Бистрицька (Новоград-Волинський місцевий центр), Марина Мочарко (Мукачівський місцевий центр), Галина Скочиляс (Ужгородський місцевий центр), Василь Рошинець (Хустський місцевий центр), Іванна Тичковська (Івано-Франківський місцевий центр), Орест Жидан (Калуський місцевий центр), Надія Курилюк (Коломийський місцевий центр), Любов Мельник (Рівненський місцевий центр), Олександр Булава (Кременецький місцевий центр), Світлана Нужда (Тернопільський місцевий центр), Таїса Рубаняк (Тернопільський місцевий центр), Тетяна Петрунькова (Кам’янець-Подільський місцевий центр), Ірина Вовнянко (Старокостянтинівський місцевий центр), Ірина Близнюк (Хмельницький місцевий центр), Яна Олексюк (Шепетівський місцевий центр), Юрій Колодченко (Вижницький місцевий центр), Альона Луцик (Кельменецький місцевий центр) та Юлія Сергієнко (Чернівецький місцевий центр).

Координаційний центр з надання правової допомоги на заході представили заступник його директора Олександр Баранов, заступниця начальника відділу взаємодії з адвокатами та органами адвокатського самоврядування Галина Поплавська, начальниця відділу експертно-аналітичного забезпечення надання правової допомоги Наталія Зайцева та очільниця Управління «Львівська міжрегіональна ресурсно-комунікаційна платформа» Барбара Калюжна.

Під час тренінгу кожен з учасників розповів, що очікує від цього заходу, і які проблемні питання у сфері екологічного права траплялись у його роботі. Так, фахівці місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги зокрема відмітили, що до їхніх центрів клієнти не звертались з екологічними питаннями.

08.09.2017 Lviv 2

За словами Олександра Баранова, заступника директора Координаційного центру з надання правової допомоги, цей тренінг є важливим, оскільки більшість людей є необізнаними у сфері екологічного права. Громадяни, які звертаються у центри з надання БВПД є, в основному, малозабезпеченими, тому їх, передусім, цікавлять питання соціального захисту.

У свою чергу, Марія Николаїшин, директорка Стрийського місцевого центру з надання БВПД, звернула увагу на найнагальніші екологічні проблеми регіону, на який поширюється діяльність центру – це вирубка лісів та забруднення річок.

Орест Шот, начальник відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення діяльності та інформації Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області, відзначив, що такий тренінг є надзвичайно корисним для вдосконалення організаційної роботи щодо проведення правопросвітницьких заходів фахівцями центрів.

Упродовж тренінгу юристи ЕПЛ представили найкращі практики надання правової допомоги, адже ціллю заходу є посилення потенціалу центрів з надання безоплатної правової допомоги для роботи у сфері захисту екологічних прав громадян та досягнення безпечного стану довкілля в Україні. Модерували тематичні блоки Софія Шутяк (провідний юрисконсульт ЕПЛ), Людмила Байбула (експертка ЕПЛ) та Олена Кравченко.

08.09.2017 Lviv 3

Так, у рамках обговорення особливостей захисту екологічних прав громадян, керівник юридичного відділу ЕПЛ Ольга Мелень-Забрамна представила справу «Канал Дунай – Чорне море» (що стосується будівництва в межах особливо цінних земель біосферного заповідника, оскарження дій та рішень Президента України та КМУ); юрисконсульт ЕПЛ Наталія Куць – справу «Сквер святого Юра» (порушення порядку утримання зелених насаджень у місті, порушення містобудівних норм, земельного законодавства); керівник інформаційно-аналітичного відділу ЕПЛ Єлизавета Алєксєєва  Угоди про розподіл продукції та право громадян на безпечне довкілля (доступ до інформації, право на врахування думки громадськості).

«Наша організація створила реєстр судових рішень з питань, що стосуються довкілля. Це 150 справ, які є дуже показовими на нашу думку», – зазначила Єлизавета Алєксєєва. Також вона наголосила, що Європейський суд з прав людини є достатньо винахідливим, оскільки старий текст Конвенції з прав людини, зокрема право на життя трактує у контексті захисту довкілля.

Про досвід ЕПЛ у захисті екологічних прав громадян розповіли юрисконсультки фонду Марта Панькевич  на прикладі огляду практики доступу до екологічної інформації (Омбудсмен, громадська експертиза, скарги); Софія Шутяк, на прикладі справ «Тарутинський степ» (огляд земельного, природно-заповідного законодавства) та «Гуцульщина» (збереження лісів) та Любомира Герасимів, справа тваринницьких комплексів (захист права на чисте атмосферне повітря).

08.09.2017 Lviv 4

Останній тематичний блок, представлений на тренінгу, був присвячений розгляду перспективних екологічних справ. Експерти ЕПЛ Любомира Тимощук, Назар Шпарик та Софія Шутяк представили справу ЕПЛ проти міської ради м. Львова (Грибовицьке сміттєзвалище, доступ до інформації, участь громадськості, відповідальність органів місцевого самоврядування з питань поводження з ТПВ), справи ЕПЛ проти ветзаводу (санітарні-норми та правила) та пестицидну справу (контроль та відповідальність).

Наприкінці навчального заходу фахівці системи БПД мали можливість отримати відповіді на питання, які їх турбують у сфері охорони довкілля та налагодити контакти із юристами та екологами ЕПЛ.

Як повідомляють наші колеги-учасники форуму, їм було цікаво дізнатися про практику захисту екологічних прав в Україні. Адже система БПД ставить собі на меті навчати людей захищати свої права, посилювати їх правову спроможність. У цьому зв’язку важливо навчати представників громад й захисту своїх екологічних прав у правовий спосіб. «Це у тому числі одна із підвалин посилення правової спроможності територіальних громад України»,  зазначає Олександр Баранов.

08.09.2017 Lviv 7


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook                YouTube YouTube                 Google Google+          т Twitter