назад

На захисті прав молоде покоління правозахисників Миколаєва

{module скул_мол}

Правду говорять, що майбутнє належить молоді. Саме на їхніх плечах лежить вибір сьогодення, який стане основою у подальшій розбудові не лише одного регіону, а всієї держави, саме у їхніх руках горять справи, а в думках оживають ідеї, які згодом втілюватимуться у життя. Тому нині хлопці та дівчата нашого міста готуються до цього майбутнього, аби стати гідними того, щоб писати історію правової незалежної України. Трампліном же у цьому їм слугуватиме Школа молодого правозахисника, яка стартувала цими вихідними у Миколаєві.

Два дні поспіль студенти миколаївських вузів вивчали, що таке правозахист, дізнавалися про те, хто займається захистом прав людини у нашому місті, виконували творчі завдання та практичні модулі. Також майбутні правозахисники поспілкувалися з експертами-правозахисниками та представниками громадських організацій.

2

Першого дня студенти заслухали директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області Наталію Гнатушу, яка розповіла їм про роль системи безоплатної правової допомоги у захисті прав людини. Тему «Права людини та поліція» для присутніх висвітлив головний спеціаліст відділу уповноважених Голови з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Управління забезпечення прав людини Національної поліції України у Миколаївській області Олександр Синьов. Регіональний представник Уповноваженого ВРУ з прав людини у Миколаївській області Світлана Перебийніс розповіла молоді хто такі омбудсмани. Про роль малих правозахисних груп у вирішенні локальних проблем хлопці та дівчати дізналися від директора учбово-методичного центру захисту прав людини Бориса Кудара та директора ГО «Аналітично-правозахисне об’єднання «Викривач» Вадима Мельникова.

3

4

Другий день Школи молодого правозахисника був не менш насиченим, ніж перший. Цього разу спікерами виступили представники громадських організацій. Так, юрист, представник ГО «Суспільного здоров’я та позитивних дій «Час життя» Олександра Скалько розповіла про захист вразливих груп населення, а про захист прав людини у місцях несвободи загал поінформувала представник ГО «Україна без тортур» Світлана Пашкевич. «Рецептом» правоосвітнього заходу поділилися виконавчий директор ГО «Правозахисне об’єднання «Ти ж юрист» Аліна Жегунова та фандрейзер організації Юлія Хандобіна.

5

Отримані знання миколаївські студенти могли одразу застосувати на практичних заняттях, які для них підготували доповідачі.

Закінчилося дводенне спілкуваннями врученням сертифікатів і спільними світлинами на згадку.6