назад

На захисті виборчих прав: у Житомирі пройшло навчання для фахівців системи БПД

TP1Усі місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги 30 та 31 березня працюватимуть у черговому режимі, аби громадяни мали можливість отримати правову допомогу та захистити своє право вибору. Для працівників системи БПД, які будуть залучені до чергування у переддень та день виборів, проводимо навчання.

На базі Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області у режимі Skype-зв’язку відбувся тренінг для працівників Бердичівського, Житомирського, Коростенського та Новоград-Волинського місцевих центрів.
Модератором заходу була громадський омбудсмен із захисту виборчих права Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області Світлана Пантюхина.

TP2
На початку навчального тренінгу до учасників звернувся директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Олександр Гербеда. Він наголосив на важливості проведення таких навчань.
Учасники тренінгу розглядали потенційно найбільш масові звернення виборців напередодні виборів і у дня голосування та алгоритми реагування на них – зважаючи на швидкоплинність виборчого процесу та специфіку виборчого і процесуального законодавства в частині вирішення виборчих спорів.

TP3
Під час навчання обговорили реальні кейси такі як: відсутність у списку виборців громадян, які виписалися і не отримали реєстрацію нового місця проживання, а також осіб, яким виповнилося 18 років, але до списку виборців вони не включені – необхідність у судовому порядку зобов’язати ДВК включити до уточненого списку виборців на цій дільниці; підкуп виборців та тактика дій у разі звернення потенційно підозрюваних осіб; порушення таємниці голосування і кримінальна кваліфікація та інші.