назад

На Житомирщині продовжують виїжджати до сільських громад для консультування землевласників та землекористувачів

Попри те що в Україні триває повномасштабна війна, люди продовжують звертатися до юристів системи БПД із питаннями, які стосуються земельного законодавства. Щоб надати землевласникам і землекористувачам правові консультації та роз’яснення, фахівці Житомирського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги організовують виїзні консультаційні пункти.

У липні в межах реалізації проєкту «Програма прискорення приватних інвестицій у сільське господарство» упродовж липня юристи Житомирського місцевого центру з надання БВПД здійснили виїзди до чотирьох територіальних громад.

Так, 12 липня виконувач обов’язків директора Житомирського місцевого центру з надання БВПД Андрій Мілютін відвідав Тетерівську територіальну громаду. Там він поінформував громадян про зміни у земельному законодавстві, зумовлені впровадженням воєнного стану та реалізацією земельної реформи в Україні.

Мешканці громади цікавилися, зокрема, порядком встановлення меж земельної ділянки та її приватизації, запитували про можливість приватизації земельних паїв.

Зважаючи на актуальність земельних питань, Андрій Мілютін зустрівся також з трудовим колективом сільської ради. Під час зустрічі юрист надав методичні рекомендації посадовцям органу місцевого самоврядування щодо можливості вирішення земельних спорів в позасудовому порядку.

Цього ж дня фахівчиня Черняхівського бюро правової допомоги Юлія Поліщук забезпечила роботу консультаційного пункту доступу до безоплатної правової допомоги у Високівській громаді. Після надання індивідуальних юридичних порад вона розповіла мешканцям та працівникам старостату про особливості земельних правовідносин у воєнний час.

Фахівчиня Радомишльського бюро правової допомоги Оксана Дзюбенко здійснила виїзний прийом мешканців Вишевицької громади 19 липня. А представниця Коростишівського бюро правової допомоги Наталія Кропивницька 26 липня побувала в Старосілецькій територіальній громаді.

Зазвичай під час таких консультувань мешканці сільських громад консультуються з юристами не лише з питань земельного законодавства. Адже такі виїзні прийоми — можливість отримати фахову пораду з будь-якого іншого правового питання – житлового, соціального, сімейного тощо.

Під час правопросвітницьких заходів, які організовують в межах виїздів, фахівці системи БПД розповідають мешканцямпро послуги, які можна отримати в бюро правової допомоги, пояснюють, які категорії людей мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, тобто послуги захисту й представництва у суді, допомогу в складенні процесуальних документів, ознайомлюють з порядком звернення до бюро правової допомоги для отримання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги.

«Попри труднощі воєнного часу, ми налагодили правопросвітницьку роботу таким чином, щоб надавати актуальну правову інформацію «людською мовою» всім, хто її потребує. Система безоплатної правової допомоги швидко реагує на виклики сьогодення і намагається бути максимально корисною кожному громадянину України», — підкреслює виконувач обов’язків директора Житомирського МЦ з надання БВПД Андрій Мілютін.

Зазначимо, що за перше півріччя 2023 року фахівці Житомирського місцевого центру з надання БВПД в межах реалізації проєкту «Програма прискорення приватних інвестицій у сільське господарство» провели для мешканців територіальних громад Житомирського району 30 заходів у різних форматах — як офлайн, та і онлайн. Підчас цих заходів юридичні консультації отримали 147 людей, а правопросвітницькою діяльністю охоплено 268 осіб.