назад
19.07.17

Начальник Новоукраїнського бюро правової допомоги допомогла клієнтові встановити факт належності правовстановлюючих документів

0113 березня 2017 року до Новоукраїнського бюро правової допомоги Голованівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся громадянин З. з проханням надати правову допомогу у справі щодо встановлення факту належності правовстановлюючих документів.
Того ж дня, для надання безоплатної вторинної правової допомоги клієнту З. Голованівським місцевим центром з надання БВПД було призначено начальника Новоукраїнського бюро правової допомоги Познаховську Кристину Юріївну.
Вивчивши матеріали справи, фахівець бюро з’ясувала, що у клієнта виникли складнощі з реалізацією права на прийняття спадщини від матері. Після смерті матері, клієнт З. звернувся в нотаріальну контору з заявою про прийняття спадщини, але йому було відмовлено, оскільки при підготовці документів виявилось, що у державному акті на право власності на землю, який виданий Новоукраїнською районною державною адміністрацією на ім’я матері, допущено помилку, а саме: зазначено її по батькові ” Ілларіонівна”, хоча по всіх офіційних документах значиться як ” Іларіоновна “.
Також у свідоцтві про смерть матері клієнта З., яке 20.12.2016 року було видане повторне Новоукраїнським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції, допущено помилку, а саме: зазначено її по батькові ” Іларіонівна “, хоча у всіх офіційних документах значиться як “Іларіоновна”.
Розглянувши всі документи, Кристина Познаховська підготувала заяву про встановлення факту належності правовстановлюючих документів. Встановлення даного факту необхідне для подальшої реалізації права на прийняття спадщини, тому клієнт З. звернувся до БПД з проханням допомогти.
Відповідно до ст. 256 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім’я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім’ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.
Згідно з роз’ясненнями, які містяться в п.12 постанови Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 року “Про встановлення фактів, що мають юридичне значення” при розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім’я по батькові, місце і час народження якої зазначені в документі, не збігаються з ім’ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали, суд повинен запропонувати заявникові надати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення.
Відповідно до листа Верховного суду України “Про судову практику розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення” від 01.01.2012 року, коли установи, які видали ці документи, не можуть виправити допущені в них помилки, згідно п. 6 ч. 1 ст. 256 ЦПК, громадяни мають право звернутися до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документа. Проте сам по собі факт належності документа не породжує для його власника жодних прав, юридичне значення має той факт, що підтверджується документом. Таким чином, для заявника важливо не так саме одержання документа, як оформлення особистих чи майнових прав, що випливають із цього факту. Це означає, що в судовому порядку можна встановити належність громадянину такого документа, який є правовстановлюючим.
Дослідивши надані К. Познаховською суду документи, суд прийшов до висновку, що державний акт на право власності на земельну ділянку та свідоцтво про смерть, яке було видане повторно належить матері клієнта З.
 Таким чином, зважаючи на викладені обставини, суд прийняв рішення:
  заяву клієнта З. про встановлення факту належності правовстановлюючого документа – задовольнити;
  встановити факт, що Державний акт на право власності на земельну ділянку та свідоцтво про смерть, що було видано повторно на імя матері клієнта З. по батькові «Іларіонівна», належить матері клієнта З. по батькові «Іларіоновна».
До Голованівського місцевого центру з надання БВПД можна звернутись за адресою:
смт Голованівськ, вул. Ціолковського, 1.
Тел.: (05252) 2-25-83, 068 834 77 45, 093 423 33 73.
Адреси бюро правової допомоги:
Бобринецьке бюро правової допомоги
м. Бобринець, вул. Незалежності, 80
Гайворонське бюро правової допомоги
м. Гайворон, вул. Великого Кобзаря, 20
Маловисківське бюро правової допомоги
м. Мала Виска, вул. Центральна, 62
Новоукраїнське бюро правової допомоги
м. Новоукраїнка, вул. Покровська, 67
Благовіщенське бюро правової допомоги
м. Благовіщенське, вул. Ореста Гуменюка, 8
Вільшанське бюро правової допомоги
смт Вільшанка, вул. М. Лагонди, 30
Добровеличківське бюро правової допомоги
смт Добровеличківка, вул. Центральна, 103/7
Новоархангельське бюро правової допомоги
смт Новоархангельськ, вул. Пушкіна, 28.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.