назад

Начальник відділу представництва Хустського місцевого центру допоміг дитині – круглій сироті захистити своє право на спадкове майно

113827ebc17eab3e2eca6e64900da   28 вересня 2017 року, в рамках роботи мобільної точки доступу до системи безоплатної правової допомоги та оперативного штабу, заступник начальника Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області з питань державної реєстрації Маріанна Готра, заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області Лариса Фучко та начальник відділу представництва Хустського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Василь Рошинець проводили виїзний прийом громадян у Березівській та Нижньобистрівській сільських радах.

    Під час прийому у Нижньобистрівській сільраді до фахівців звернулися неповнолітня дитина-сирота Діана Росоха та її родичка-опікун Росоха М.В., які поскаржилися, що дід, баба та батьки Діани повмирали, а дитина не може оформити право власності на спадкове майно – житловий будинок та земельну ділянку, які залишилися після смерті родичів, через відсутність документів на це майно та нестачу коштів на оплату послуг адвоката. Вони також побоювалися, що майном може заволодіти дядько дитини, який теж вважав себе спадкоємцем після смерті своїх батьків – діда та баби Діани.
   Фахівці надали сироті та її опікуну детальні консультації про те, які документи слід зібрати для захисту своїх прав у суді, та рекомендували звернутися до Хустського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, юристи якого підготують позовну заяву до суду про визнання права власності дівчини на нерухоме майно в порядку спадкування за законом.
    Наказом директора центру від 17.10.2017 р. надати безоплатну вторинну правову допомогу та представляти інтереси Діани в суді було доручено начальнику відділу представництва Хустського МЦ Василю Рошинцю.
   Вивчаючи надані документи, останній виявив, що в рішенні виконкому № 9 Нижньобистрівської сільради від 24.11.1997 р. «Про передачу безкоштовно у приватну власність земельних ділянок громадянам» було вказано про передачу земельної ділянки площею 0,11 га Полянському Івану Юрійовичу (дідові Діани Росохи), а свідоцтво про смерть видано на ім’я Полянського Яноша Дьордьовича. Для позитивного вирішення справи про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за законом необхідно було спершу встановити юридичний факт, що згаданим рішенням виконкому безкоштовно передано у приватну власність земельну ділянку площею 0,11 га Полянському Яношу Дьордьовичу.
    Наказом директора центру від 27.11.2017 р. надати Діані Росоха безоплатну вторинну правову допомогу та представляти її інтереси в суді було доручено начальнику відділу представництва Хустського МЦ Рошинцю В.А.
    На виконання цих наказів останній в інтересах дитини-сироти підготував до Хустського районного суду заяву про встановлення юридичного факту та позовну заяву про визнання права власності на житловий будинок та земельну ділянку в порядку спадкування за законом.
    Рішенням Хустського районного суду від 11.01.2018 р. заяву Діани Росохи задоволено та визнано факт, що рішенням № 9 виконкому Нижньобистрівської сільради від 24.11.1997 «Про передачу безкоштовно у приватну власність земельних ділянок громадянам» передано у приватну власність земельну ділянку розміром 0,11 га Полянському Яношу Дьордьовичу. Іншим рішенням від 01.03.2018 визнано за Росохою Діаною Іванівною в порядку спадкування за законом після смерті Полянського Яноша Дьордьовича, який помер 19 травня 2010 року, право власності на житловий будинок № 498 в с.Противень Хустського району Закарпатської області та на земельну ділянку площею 0,11 га в урочищі «Противень» для обслуговування житлового будинку № 498 в с.Противень Хустського району та господарських будівель та ведення підсобного господарства.