назад
27.12.17

Надання безоплатної правової допомоги ВПО: аналітична довідка

1У період з 01 січня по 01 грудня 2017 року за безоплатною вторинною правовою допомогою до системи БПД звернулося 4 394 внутрішньо переміщених особи. Усі вони отримали необхідні види такої допомоги.

Сьогодні внутрішньо переміщені особи в Україні залишаються серед найуразливіших категорій громадян. Основні проблеми, з якими зіштовхуються більшість внутрішньо переміщених осіб – відсутність достатніх засобів до існування та невизначеність щодо житлових умов. У результаті переміщення внутрішньо переміщені особи зіштовхуються з труднощами в реалізації та захисті своїх прав, зокрема права власності, доступу до житла, придатного для проживання, відновлення документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, тощо.

За даними Міністерства соціальної політики станом на грудень 2017 року в Україні нараховується 1 487 455 внутрішньо переміщених осіб або 1 212 580 сімей, які внаслідок окупації вимушені були переселитися з Донецької та Луганської областей або Автономної Республіки Крим.

Згідно положень Закону України «Про безоплатну правову допомогу» (далі – Закон) право на безоплатну первинну правову допомогу, що включає такі види правових послуг як надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру); надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації, згідно з Конституцією України та Законом мають усі особи, які перебувають під юрисдикцією України, у тому числі й внутрішньо переміщені особи.

Також, починаючи з 05 січня 2017 року, після набрання чинності Законом України «Про Вищу раду правосуддя» яким, зокрема, були внесені зміни до Закону, внутрішньо переміщені особи та особи, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб, з питань, пов’язаних з отриманням довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, набули право на отримання таких видів правових послуг як: здійснення представництва інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складання документів процесуального характеру, тобто право на безоплатну вторинну правову допомогу.

У період з 01 січня по 01 грудня 2017 року до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – місцеві центри) за безоплатною вторинною правовою допомогою звернулося 4 359 внутрішньо переміщених осіб та 35 осіб, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як ВПО. (Див.додаток 1).

Додаток 1. Кількість прийнятих місцевими центрами рішень про надання безоплатної вторинної правової допомоги ВПО та особам, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як ВПО

diagrama 1 VPO 1 1

Кількість прийнятих місцевими центрами рішень про надання безоплатної вторинної правової допомоги ВПО по всій території України (в розрізі місяців), регіонам та областям країни наведено у додатках №№ 2-4.

Додаток 2. Кількість прийнятих місцевими центрами рішень про надання безоплатної вторинної правової допомоги ВПО по всій території України (в розрізі місяців поточного року)

diagrama 2 VPO 2

Додаток 3. Розподіл прийнятих місцевими центрами рішень про надання безоплатної вторинної правової допомоги ВПО по регіонам країни

diagrama 3 VPO 3

Додаток 4. Кількість прийнятих місцевими центрами рішень про надання безоплатної вторинної правової допомоги ВПО в розрізі областей країни

diagrama 4 VPO 4

Зазначені вище діаграми свідчать про те, що найбільша кількість ВПО зверталася до місцевих центрів саме в східних регіонах, зокрема Донецькій та Луганській областях, що досить передбачувано та очікувано, враховуючи ситуацію, що склалася.

Так, більшість ВПО звернулася за безоплатною вторинною правовою допомогою до Маріупольського місцевого центру – 604 особи; Сєвєродонецького місцевого центру – 420 осіб; Краматорського місцевого центру – 387 осіб; Старобільського місцевого центру – 328 осіб; Бердянського місцевого центру – 240 осіб; Павлоградського місцевого центру – 149 осіб. Інформацію про кількість наданої безоплатної вторинної правової допомоги внутрішньо переміщеним особам, які звернулися до місцевих центрів у розрізі усіх зазначених центрів можна переглянути у додатку № 5.

Додаток № 6. Розподіл прийнятих місцевими центрами рішень про надання безоплатної вторинної правової допомоги ВПО (в розрізі їх звернень до бюро правової допомоги та центральних офісів місцевих центрів)

diagrama 5 VPO 5

Найчастіше внутрішньо переміщені особи зверталися до місцевих центрів з питаннями щодо їх соціального захисту, зокрема порядку отримання різного роду пільг та виплат, передбачених законодавством такій категорії громадян.

Задля надання безоплатної правової допомоги внутрішньо переміщеним особам та особам, які перетинають лінію розмежування у межах Донецької та Луганської областей, працівники місцевих центрів у зазначених областях починаючи з вересня 2016 року здійснюють систематичні виїзди до гуманітарно-логістичних центрів, що розташовані в районах контрольних пунктів в’їзду-виїзду (далі – КПВВ) Донецької та Луганської областей, а також – заходи щодо утворення на їх базі дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги, які функціонують на постійній основі.

У таких віддалених (дистанційних) точках доступу громадяни можуть отримати правову інформацію, консультації та роз’яснення з правових питань, допомогу у складанні заяв, скарг та інших документів правового характеру.

Так, починаючи з лютого 2017 року Краматорський місцевий центр у співпраці з фахівцями громадських та волонтерських організацій організував роботу дистанційного пункту доступу на території КПВВ «Майорськ».

За час функціонування зазначеного дистанційного пункту доступу безоплатну правову допомогу у ньому змогли отримати понад 800 громадян.

foto 1

foto 2

Також, 30 листопада поточного року такий же дистанційний пункт доступу було відкрито на КПВВ «Новотроїцьке». Громадяни, які перетинають лінію розмежування у зазначеному пункті в’їзду-виїзду, мають змогу отримати правову інформацію, консультації та роз’яснення з правових питань, допомогу в оформленні електронних перепусток, складанні заяв, скарг та інших документів правового характеру, а також допомогу в забезпеченні доступу до вторинної правової допомоги.

foto 3

Також працівники Маріупольського місцевого центру періодично здійснюють виїзди до КПВВ «Гнутово» та «Мар’їнка».

Крім того, фахівці Міловського місцевого центру здійснюються періодичні виїзди до смт. Станиця Луганська, під час яких забезпечується організація надання безоплатної вторинної правової допомоги у приміщеннях органів державної влади, зокрема в Станично-Луганській районній державній адміністрації, до яких часто звертаються внутрішньо переміщені особи та особи, які проживають на тимчасово непідконтрольній Україні території Луганської області.

Працівники місцевих центрів серед осіб, які перетинають лінію розмежування у межах Донецької та Луганської областей, проводять інформаційно-роз’яснювальну робота та розповсюджують інформаційні матеріали (буклети, брошури), що містять правові консультації з питань, які найчастіше хвилюють ВПО.

Так, особи, які перетинають лінію зіткнення, звертаються за отриманням роз’яснень щодо порядку подачі заяви на оформлення дозволу для переміщення в районі проведення АТО; порядку отримання пенсії іншої особи за довіреністю; відновлення соціальних виплат; оформлення спадщини; отримання свідоцтва про народження дитини українського зразка; відновлення втрачених документів; розірвання шлюбу з особою, яка проживає на тимчасово неконтрольованій території тощо.

ПРИКЛАД №1

В липні 2016 року до Охтирського місцевого центру звернувся мешканець міста Лебедин Сумської області громадянин К., який є інвалідом з дитинства II групи та з 20 жовтня 2015 року взятий на облік як внутрішньо переміщена особа із зверненням про надання йому безоплатної вторинної правової допомоги, що передбачає здійснення представництва його інтересів у суді у справі щодо встановлення факту смерті його матері на окупованій території.

Центром було прийнято рішення про надання громадянину К. безоплатної вторинної правової допомоги та призначено адвоката, який, підготувавши позов в порядку окремого провадження, представив інтереси клієнта в Лебединському районному суді Сумської області. Зазначений суд своїм рішенням від 09 серпня 2016 року (справа № 580/1081/16-ц) задовольнив заяву громадянина К. про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території.

ПРИКЛАД №2

Наприкінці 2016 року до Першого криворізького місцевого центру за порадою фахівців громадської організації «Захист прав переселенців «Егіда ВПО» звернулася громадянка П., переселенка з Донецької області, яка живе і працює в місті Кривому Розі з весни 2015 року. Питання, з якого вона звернулася до зазначеного центру, стосувалося виплати заборгованості по заробітній платі підприємством, де вона працює.

Центром було прийнято рішення про надання громадянці П. безоплатної вторинної правової допомоги та відповідним дорученням призначено адвоката. На виконання доручення, виданого Першим криворізьким місцевим центром, адвокатом було проведено зустріч з клієнткою та вивчено матеріали її справи. Крім того з метою підготовки позовної заяви до суду адвокатом складено та подано адвокатський запит до підприємства, в якому також наголосив на кримінальній відповідальності керівника підприємства за невиплату заробітної плати понад один місяць.

Як результат проведеної адвокатом роботи підприємство через тиждень після отримання адвокатського запиту без звернення до суду виплатило громадянці П. заборгованість по заробітній платі, що виникла.

Координаційний центр з надання правової допомоги проводить систематичну роботу щодо налагодження співпраці з громадськими правозахисними організаціями, які опікуються питаннями захисту прав даної категорії громадян. Так, 28 лютого поточного року між Координаційним центром та громадською органiзацiєю «КримSOS» підписано Меморандум про співпрацю, яким визначено низку напрямів співпраці, направлених на забезпечення надання внутрішньо переміщеним особам правової допомоги.

Також Координаційний центр за підтримки Проекту Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні» підготував серію тематичних матеріалів інформаційно-роз’яснювального характеру з питань отримання безоплатної правової допомоги в Україні, прав внутрішньо переміщених осіб та допомоги в їх реалізації, зокрема, й права на безоплатну правову допомогу.

«Одним із значних досягнень, ініційованих Нотаріальною палатою України та підтриманих Міністерством юстиції, вважаю внесення змін до Порядку вчинення нотаріальних дій, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року № 296/5 в частині спрощення процедури оформлення спадщини внутрішньо переміщених осіб, яка залишилася на непідконтрольній території. Зокрема, відповідно до внесених до Порядку змін (наказ Міністерства юстиції від 04 грудня 2017 року № 3851/5) при спадкуванні та відчуженні майна, що знаходиться на непідконтрольній території, не потрібно більше подавати довідку про зареєстрованих осіб (довідка ЖЕУ тощо), відповідна інформація береться зі слів заявника, який відповідає за її достовірність», – каже Олена Сінчук, начальниця Управління забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру, координаторка робочої групи з питань підготовки проектів законів та підзаконних нормативно-правових актів щодо вдосконалення національного законодавства України стосовно захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб.
_________________________

Запропонований вище аналіз засвідчує, що із 1 487 455 внутрішньо переміщених осіб до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулося лише 4 394, що складає менше 1 % від загальної їх кількості. Наведені цифри свідчать про низький рівень правової поінформованості, та, враховуючи соціальну та правову розгубленість внутрішньо переміщених осіб, які змушені були залишити свої домівки, довіри до держави в частині можливостей реалізації своїх законних прав.

Отже, незважаючи на період часу, який минув з моменту тих подій, які спричинили хвилю внутрішнього переміщення громадян в середині нашої країни, питання їх правового захисту залишаються актуальним і до сьогодні.

Переважна більшість цих людей під впливом обставин зневірилася у можливості відновлення своїх прав та не мають фінансових можливостей для отримання платних консультацій чи послуг юриста.

Саме тому нагальним питанням є проведення значної кількості правопросвітницьких заходів, спрямованих на розповсюдження інформації про можливості та шляхи захисту прав внутрішньо переміщених осіб, зокрема в тих закладах, де вони перебувають чи проживають, а також поглиблення співпраці з представниками правозахисних організацій в частині забезпечення внутрішньо переміщених осіб безоплатною правовою допомогою.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook           YouTube YouTube            Google Google+       тTwitter