назад
29.10.18

Надання відпусток військовослужбовцям під час дії особливого періоду

02На час дії особливого періоду існує чимало законодавчо визначених особливостей проходження військової служби, зокрема, щодо надання відпусток військовослужбовцям у цей період.
Участь в АТО передбачає постійне перебування в умовах дуже високого психологічного та нервового навантаження. Задля того, щоб бійці мали можливість ефективно використовувати свої обов’язки і щоб в армії панував сприятливий морально-психологічний клімат, Верховна Рада надала військовим АТО право на щорічні основні відпустки. Ними можна скористатися в особливий період з моменту оголошення мобілізації до часу введення воєнного стану або до моменту оголошення прийняття рішення про демобілізацію. При цьому одночасно відсутніми можуть бути не більше 30% загальної чисельності військовослужбовців певної категорії відповідного підрозділу. В особливий період, під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення тривалістю не більше 10-ти календарних днів (Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»).
Надання військовослужбовцям у вищезазначені періоди інших видів відпусток, крім відпусток військовослужбовцям-жінкам у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а у разі, якщо дитина потребує домашнього догляду – тривалістю визначеною в медичному висновку, але не більше ніж до досягнення нею шестирічного віку, а також відпусток у зв’язку з хворобою або для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської комісії, припиняється.
Військовослужбовцям, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період та підлягають звільненню з військової служби у порядку та терміни, визначені рішенням Президента України або у зв’язку з оголошенням демобілізації, надається відпустка з розрахунку 1/12 частини тривалості відпустки, на яку вони мають право відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», за кожний повний місяць служби в році звільнення. При цьому, якщо тривалість відпустки таких військовослужбовців становить більш ніж 10 календарних днів, їм оплачується вартість проїзду до місця проведення відпустки в межах України.
У рік звільнення військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період та підлягають звільненню з військової служби у порядку та терміни, визначені рішенням Президента України або у зв’язку з оголошенням демобілізації, зі служби у разі невикористання ними щорічної основної відпустки їм виплачується грошова компенсація за всі невикористані дні щорічної основної відпустки.
У разі звільнення військовослужбовця, який проходить військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, та підлягає звільненню з військової служби у порядку та терміни, визначені рішенням Президента України або у зв’язку з оголошенням демобілізації, до закінчення календарного року, за який він вже використав щорічну основну відпустку, провадиться відрахування із грошового забезпечення за дні відпустки, що були використані в рахунок тієї частини календарного року, яка залишилася після звільнення військовослужбовця.
На вищезазначених військовослужбовців, які підлягають звільненню, поширюються наступні гарантії:
  • у разі смерті військовослужбовця відрахування з його грошового забезпечення за використані дні відпустки не проводиться;
  • військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, накази про звільнення яких підписано в минулому році, але не виключеним із списків військової частини, відпустки за період служби в поточному році не надаються.
Щоб отримати більш детальну консультацію чи роз’яснення можна звертатися до Онуфріївського бюро правової допомоги за адресою: сел. Онуфріївка, вул. Графа Толстого, 68, тел. (05238) 2-00-50.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-центр за номером 0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України.
Інформацію підготувала начальник Онуфріївського бюро правової допомоги Олександрійського місцевого центру з надання БВПД Лілія Трепачова.