назад

45479907 751077178576906 5948728407326982144 nЯк засудженій до позбавлення волі особі вирішити проблеми правового характеру поза межами установи відбування покарання?  Чи дотримуються права та основоположні свободи людини щодо засуджених? Як захиститись у випадку їх порушення? Як отримати адвоката за рахунок держави поза межами кримінального провадження?

Вищезазначені питання підняли директор Регіонального центру Ірина Хондогій та керівник Чортківського місцевого центру Марія Гамбаль під час відвідання Чортківської установи виконання покарань (№26).

В рамках візиту до установи директори центрів поспілкувались з її керівником, підполковником внутрішньої служби Андрієм Бойко та начальником Чортківського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» в Тернопільській області Оксаною Маційовською. Метою зустрічі було налагодження взаємодії з проведення спільних заходів для спрощення доступу засуджених осіб до безоплатної правової допомоги. Ці заходи передбачають утворення та організацію роботи дистанційних пунктів консультування в приміщеннях установи виконання покарань, районному секторі пробації та проведення заходів з підвищення рівня правової свідомості засуджених осіб.

Досягнені за результатами зустрічі домовленості керівники Регіонального центру та установи відбування покарань підтвердили документально, підписавши меморандум про співпрацю. Даний документ передбачає тісну взаємодію в частині захисту прав засуджених, правопросвітництва та надання правової допомоги.

Метою укладення документу є консолідація зусиль у сфері надання безоплатної правової допомоги особам, які відбувають покарання у вигляді позбавлення волі. Сторони меморандуму домовились про утворення дистанційних пунктів консультування на базі установи відбування покарань. В частині правопросвітництва запланована співпраця шляхом організації спільних заходів, а також розповсюдження інформаційних матеріалів щодо прав та соціальних гарантій засуджених осіб. Домовились і про реалізацію спільних проектів, спрямованих на утвердження верховенства права та посилення гарантій прав і свобод засуджених. Не залишилась без уваги інформаційна складова роботи Регіонального центру та установи відбування покарань. Меморандумом зафіксовано намір розміщення інформації, зміст якої становить спільний інтерес, на офіційних веб – ресурсах.

Нагадуємо, що отримати відповіді на запитання, які стосуються безоплатної правової допомоги можна зателефонувавши на єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно у межах України із стаціонарних та мобільних телефонів).