назад

54381417 433513804059806 6254667522050621440 nСистема безоплатної правової допомоги у Тернопільській області продовжує тісну співпрацю з органами Національної поліції. Адже лише спільними зусиллями можна виконувати спільні завдання – захист прав та законних інтересів людини і поновлення їх у випадку порушення.

«Додержання законності, рівність повноти реалізації прав кожної людини – невід’ємний елемент взаємодії системи безоплатної правової допомоги із правоохоронними органами» – зазначила директор Регіонального центру Ірина Хондогій під час зустрічі з новопризначеним поліцейським-омбудсменом Володимиром Гапієм та начальником УОАЗОР ГУНП у Тернопільській області Василем Бойком.

У ході зустрічі поспілкувалися про обмін інформацією між Регіональним центром з надання БВПД та відділом уповноважених Голови з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності Управління забезпечення прав людини Національної поліції у разі порушення прав громадян, про важливість Регіонального центру повідомляти поліцейського-“омбудсмена” щодо виявлених фактів недотримання свобод та інтересів осіб.

Обговорили деякі моменти, що стосуються захисту прав особи у разі затримання, процедурні аспекти роботи адвокатів, а також професійну діяльність Володимира Гапія як представника інтересів Управління забезпечення прав людини Національної поліції в Тернопільському регіоні.

Відповідно до статті 7 Закону України «Про національну поліцію» під час виконання своїх завдань поліція забезпечує дотримання прав і свобод людини, гарантованих Конституцією та законами України, а також міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, і сприяє їх реалізації.

Національна поліція спрямована на створення принципово нової моделі взаємодії правоохоронців та громадськості. Зокрема передбачено новий підхід до забезпечення і дотримання прав людини у випадках затримання особи та її перебування у місцях несвободи. Для того, щоб запобігти порушенням із боку правоохоронців, було прийнято положення про підрозділи забезпечення прав людини територіальних органів Національної поліції.

Поліцейський-омбудсмен стежить за дотриманням прав людини при затриманні та знаходженні осіб під вартою на час їх перебування в ізоляторах тимчасового тримання та конвоювання. Аналізує умови приміщень, де перебувають затримані. Слідкує за веденням документації. Компетенція омбудсмена завершується тоді, коли вже відкрите кримінальне провадження та коли особа вже знаходиться в СІЗО.

Омбудсмен може ініціювати перевірку будь-коли, не обов’язково у зв’язку зі скаргою. Результати подібних ревізій дозволять виявити недоліки в роботі відділків та сприятимуть подальшому їх усуненню. Також омбудсмен має безперешкодний доступ до всіх приміщень відділів поліції, документації (журналів чергової частини), матеріалів, які стосуються справи. Омбудсмен підпорядковується лише голові Нацполіції. Про кожні перевірку, звернення, виявлений факт неправомірної діяльності омбудсмен звітує в письмовому вигляді безпосередньо своєму начальнику. Після виявлення порушень омбудсмен має право вимагати від начальників підрозділів органу поліції усунення виявлених недоліків у роботі, проведення службових розслідувань та вжиття заходів реагування до осіб, які допустили порушення.

Як підсумок зустрічі, працівники Регіонального центру з надання БВПД у Тернопільській області домовилися із поліцейським-“омбудсменом” про подальшу співпрацю у сфері надання правової допомоги жителям Тернопільського області, а саме: проведення спільних нарад з поліцейськими щодо дотримання ними вимог «Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою» затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2011р. №1363 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2015р. №110 із змінами), та інформування адвокатів, які залучені до надання безоплатної вторинної правової допомоги про можливість звернення до Володимира Гапія, представника Управління забезпечення прав людини Національної поліції в Тернопільській області, щодо виявлених випадків порушення прав затриманих осіб.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).