назад

Нагадуємо учням як протистояти булінгу

З початком навчального року юристи Коломийського та Калуського місцевих центрів з надання БВПД нагадують учням, як протидіяти  булінгу.

9 вересня Святослав Лепчук, головний юрист сектору «Снятинське бюро правової допомоги» Коломийського місцевого центру з надання БВПД , спільно з Кейван Мар’яною, волонтеркою та Пожоджук Оксаною, працівником ювенальної превенції відділення поліції №1 (м. Снятин) Коломийського РВП Головного управління Національної поліції України в Івано-Франківській області провели для учнів Будилівської гімназії ім. В. Хроновича правопросвітницький захід на тему: «Запобігання та протидія булінгу в навчальних закладах».

Спікери заходу розповіли учням про визначення булінгу, як негативної соціальної поведінки для якої притаманний умисний характер, систематичність дій та наявність сторін (кривдника, жертви, спостерігачів). Також учні дізнались про види булінгу: фізичний, психологічний, соціальний, економічний ін. та яка настає відповідальність за його вчинення.

Про запобігання та протидії булінгу в навчальних закладах, також, говорили в Коломийській філії №7 Коломийського ліцею №5 імені Т.Г. Шевченка Коломийської міської ради. Марта Фучко, головний юрист сектору «Коломийське бюро правової допомоги» провела квест-урок для учнів 3 класу.

Юристка підготувала для дітей цікаві завдання з метою ознайомлення їх зі своїми правами та обов’язками та провела інтерактивну вправу на перевірку розуміння поняття булінгу. Діти розмальовували   тематичні розмальовки, активно брали участь в обговорені правових питань висловлюючи свої думки, як діяти в різних ситуація.

Розпочався новий навчальний рік, учні заповнили класи. На жаль не всі навчальні заклади змогли відновити свою роботу з відомих нам причин, а тому діти з числа внутрішньо переміщених осіб навчаються в школах та ліцеях нашого регіону.

З відкритих джерел інтернету можна почерпнути інформацію про булінг (цькування) та його причини і прояви. Відомо, що кривдники можуть знайти безліч причин щоб цькувати дитину: зовнішність, що не вписується у загальноприйняті рамки, поведінка, думки, які не збігаються з думкою більшості, тощо.

З метою запобігання проявів булінгу у навчальних закладах, в тому числі до дітей ВПО, працівники Долинського бюро правової допомоги Калуського місцевого центру з надання БВПД за участю представників ювенальної превенції Долинщини 13 вересня провели роз’яснювальну роботу серед учнів Долинського ліцею № 5.

За результатами зустрічі та після опитування учнів з’ясувалось, що захід був результативним і діти зрозуміли про відповідальність, яка може настати у випадку булінгу, а тому подальша робота в цьому напрямку є потрібною та корисною  й сприятиме створенню комфортного середовища для навчального процесу.

Фахівець Долинського бюро правової допомоги наголосив учням: «В умовах воєнного стану в Україні ми повинні підтримувати одне одного і не вчиняти дій, які б породжували агресію і ненависть в колективі та суспільстві».

Також присутні прийняли рішення, що  і надалі продовжуватимуть спільну роботу в цьому напрямку та відвідають ще не один навчальний заклад регіону.

Під час зустрічі дітям старшого віку роз’яснено, що таке безоплатна правова допомога, як вона працює, про те що кожен з них має право звернутись за такою допомогою, зокрема діти, які почувають себе жертвою булінгу.

На завершення фахівці системи БПД роздали інформаційні матеріали, що можуть зацікавити як дітей, так і їх батьків.