назад
01.08.19

Налагоджено співпрацю з відділами пробації Шевченківського та Подільського районів

Сьогодні у приміщенні Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві відбулась робоча зустріч в.о. директора Центру Михайла Харіна з представниками філій Державної установи «Центр пробації» у місті Києві та Київській області – Анною Клочковою, начальником Шевченківського районного відділу, та Оксаною Антонюк, заступником начальника Подільського районного відділу.

Налагодження співпраці проходило у рамках реалізації Меморандуму про співпрацю між Адміністрацією Державної кримінально-виконавчої служби України, Державною установою “Центр пробації” та Координаційним центром з надання правової допомоги.

За результатами зустрічі було домовлено про проведення спільних правопросвітницьких заходів на базі районних відділів пробації, для осіб, що перебувають на обліку у органах пробації, для осіб, які утримуються у СІЗО, та перенаправлення звернень громадян до київських місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

*Довідково:

Проба́ція — це система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

З метою створення повноцінної системи пробації в Україні у 2018 році було створено єдину Державну установу “Центр пробації” з підпорядкуванням їй уповноважених органів з питань пробації, удосконалено організаційну структуру, механізм використання фінансових, матеріальних та технічних умов функціонування органів пробації для ефективного використання поставлених завдань.

Основними завданнями пробації є:

  • підготовка досудових доповідей щодо обвинувачених;
  • здійснення нагляду за засудженими до покарань у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадських робіт, виправних робіт, особами, яким покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк замінено покаранням у виді громадських робіт або виправних робіт, особами, звільненими від відбування покарання з випробуванням, звільненими від відбування покарання вагітними жінками і жінками, які мають дітей віком до трьох років;
  • виконання певних видів покарань, не пов’язаних з позбавленням волі;
  • направлення засуджених до обмеження волі для відбування покарання до виправних центрів;
  • реалізація пробаційних програм стосовно осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням;
  • проведення соціально-виховної роботи із засудженими;
  • здійснення заходів з підготовки осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, до звільнення;
  • реалізація інших заходів, спрямованих на виправлення засуджених та запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень.