назад

Налагоджуємо ефективну взаємодію у питанні протидії булінгу

{module 06.03.19_1}19 січня 2019 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)». Серед нововведень – адміністративні покарання за цькування, відповідальність за приховування фактів булінгу та обов’язок освітніх закладів затверджувати план заходів, спрямованих на запобігання та протидію булінгу.

На практиці, під час реалізації визначених можливостей законодавства з протидії булінгу, виникає багато запитань, адже вони торкаються аспектів діяльності різних органів, установ та організацій – Національної поліції, закладів освіти, правової допомоги, соціального захисту та ін. Ефективною формою налагодження співпраці між різними відомствами є проведення спільних нарад, робочих зустрічей, на яких саме і напрацьовуються дієві алгоритми роботи.

2

Так, у Миколаївській обласній універсальній науковій бібліотеці за участі начальника відділу Другого миколаївського місцевого центру Вадима Жепала  відбулося засідання круглого столу, у якому взяли участь представники майже 40 навчальних закладів м. Миколаєва, Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області, Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, Управління освіти, Управління патрульної поліції, шкільні офіцери поліції.

3

Головним завданням заходу було визначено розробку чіткого механізму дій у разі виявлення булінгу, щоб кожна дитина отримала необхідний захист та підтримку. Протягом заходу учасники проговорили проблемні питання, з якими педагоги можуть стикнутися на практиці та визначили покрокову інструкцію дій у випадках виявлення булінгу в школі.

4

Крім цього, в ході дискусії обговорили питання організації в загальноосвітніх навчальних закладах роботи щодо запобігання та протидії домашньому насильству.                        

5

Начальник відділу Другого миколаївського місцевого центру Вадим Жепало  поінформував представників навчальних закладів про можливості установ системи безоплатної правової допомоги щодо захисту прав громадян, представив приклади реальних кейсів застосування до кривдників обмежувальних приписів відповідно до Закону України “Про запобігання та протидію домашньому насильству”.