назад
29.03.17

Налагоджуємо співпрацю з Управлінням превентивної діяльності Головного управління національної поліції Полтавщини

P3281212

Одним з безумовних пріоритетів правової демократичної та соціальної держави є забезпечення належних умов для реалізації прав і свобод людини та громадянина. З цією метою слід вживати заходів для удосконалення роботи структур, які працюють у сфері захисту прав людини. Стратегічним напрямом у цьому  є перехід від реактивного способу впливу, зокрема, що стосується вчинення правопорушень, до ствердження концепції проактивної діяльності. Вона передбачає відхід від державної політики, яка направлена на застосування до винних осіб заходів покарання та примусу,  визнання особливої соціальної значущості проблеми протидії правопорушенням, налагодження тісної взаємодії державних структур з інститутами громадянського суспільства у здійсненні роз’яснювально-превентивної діяльності для коригування протиправної поведінки окремих громадян й усунення чинників, що викликають правопорушення.

 З метою налагодження співпраці та дотримання  чинного законодавства під час затримання осіб, 28 березня 2017 року начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру Людмила Армеєва провела робочу зустріч з керівниками новоствореного Управління превентивної діяльності Головного управління національної поліції Полтавщини.

Під час зустрічі із заступником начальника управління – начальником відділу дільничних офіцерів поліції Жанною Ахіджанян, начальником відділу ювенальної превенції Іриною Карюк та інспектором сектору організації діяльності груп швидкого реагування Олегом Шелудько було обговорено проблемні питання оперативності повідомлень Регіонального центру про факти затримання осіб, співпраці з адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу таким особам, а також удосконалення механізму обміну інформацією.

Також Людмила Армеєва зазначила, що проведена робота та вжиті заходи у рамках виконання домовленостей Меморандуму про співпрацю між Регіональним центром та Головним управлінням національної поліції в Полтавській області, підписаного 23 лютого минулого року, стала запорукою дотримання поліцейськими прав громадян.

Зокрема, кількість порушень працівниками територіальних підрозділів поліції вимог пункту 2 Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 року № 1363 (зі змінами) поступово зменшується.   

Окрім цього, під час зустрічі Людмила Армеєва поінформувала керманичів Управління про аспекти діяльності системи надання безоплатної вторинної правової допомоги, окреслила коло осіб, які мають право на її отримання, зазначила контактні дані Регіонального центру, а також презентувала інформаційні матеріали системи БВПД.

За результати зустрічі сторони домовилися продовжувати подальшу співпрацю  структур щодо дотримання  прав громадян у випадках адміністративного затримання та оперативно реагувати на факти затримання осіб.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.