назад
18.05.17

Намагаючись захистити свої права як споживача, клієнт системи БВПД сам виявився обвинуваченим у кримінальному правопорушенні

molotok pravosudiya

 

У ролі споживача неодноразово ставав (і стає) кожен з нас, купуючи якісь речі, користуючись якоюсь послугою. Разом із тим трапляються випадки реалізації неналежних товарів чи послуг. Саме тому постає важливе питання – яким чином захистити свої споживчі права від порушень з боку недобросовісних продавців та як скористатися всім обсягом прав споживача, якщо таке порушення таки було здійснене. Саме у такій ситуації опинився клієнт системи БВПД, якому відстоювання його права на належний товар ледве не коштувало свободи, але завдяки кваліфікованим діям адвоката Яни Радзинської дії клієнта отримали правильну правову оцінку у суді.

Клієнту системи БВПД пред’явлено обвинувачення у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 187 (розбій), що карається позбавленням волі на строк від 3 до 7 років. Відповідно до матеріалів досудового розслідування, обвинувачений уклав з потерпілою цивільно-правовий договір щодо виготовлення та доставки меблів за цінами виробника. Обвинувачений надав потерпілий завдаток у сумі 2 000 грн, іншу частину суми зобов’язувався виплатити по факту виконаних робіт. У встановлені строки виконавець свої зобов’язання не виконала і підозрюваний неодноразово телефонував потерпілій щодо виконання умов договору, проте остання постійно переносила час виконання роботи. Обвинувачений зайшов до офісу потерпілої та погрожуючи їй ножем вимагав повернути кошти за меблі, проте вона заявила про те що на даний момент у неї їх не має. При застосуванні до потерпілої погроз обвинувачений не впорався з ножем та порізав собі руку. Після чого незаконно заволодів її мобільним телефоном та планшетом свідка. Забравши матеріальні цінності гр. вийшов з офісу, коли він намагався перебинтувати свою рану його затримали працівники поліції. Суд дослідивши подані докази, покази свідків та з метою ухвалення справедливого судового рішення та захисту прав людини і її основоположних свобод, суд перекваліфікував дії клієнта з ч. 1 ст. 187 КК України на ч. 1 ст. 355 КК України. Клієнта було визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 355 КК України та призначили покарання, із застосуванням ст. 69 КК України, у виді штрафу в розмірі 250 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Нагадуємо, що отримати безоплатну правову допомогу громадяни можуть звернувшись до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.