назад
10.03.16

«Наміри у нас єдині – зробити адвокатуру сильною, а роботу адвоката більш професійною» – обговорення проекту ЗУ «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»

2035Асоціація правників України (АПУ) спільно з Проектом ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» продовжила серію обговорень проекту Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Чергові круглі столи відбулися у Києві 2 березня та в Одесі 4 березня.

Дискусія, яка проходила у Києві, була присвячена питанню організації адвокатського самоврядування. До переліку питань, винесених на обговорення, увійшли підходи до самоврядування, забезпечення змінності та ротації кадрів, вдосконалення процедури скликання з’їзду адвокатів, можливості реорганізації Ради адвокатів України та встановлення ефективної та справедливої системи дисциплінарної відповідальності.

Модератором засідання виступив член Правління АПУ Андрій Стельмащук, керуючий партнер АО «Василь Кісіль і Партнери». Презентацію положень проекту Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», підготовленого у межах Ради з питань судової реформи, представили Президент АПУ Денис Бугай та адвокат Микита Нуралін.

2043

Зокрема, законопроект передбачає змінність керівництва органів самоврядування: термін їх повноважень зменшується з п’яти до двох років, при чому перебувати на одній і тій самій посаді керівники зможуть не більше двох термінів поспіль. Також передбачається запровадження таємного та рейтингового голосування.

Що стосується Ради адвокатів, то її склад, на думку правників, має бути у кількості 30 членів: голова та два заступники, які обираються з’їздом адвокатів та 27 членів – голови рад адвокатів регіонів за посадою.

UBA 3992

Вагомі зміни передбачені й у забезпеченні фінансування органів самоврядування та скликання з’їзду адвокатів. Зокрема, законопроектом передбачається заборона кооптації членів органів місцевого самоврядування та встановлюється, що з’їзд не може приймати рішення з питань, не включених до порядку денного. Деякі зміни передбачені й у контексті дисциплінарної відповідальності. Так, пропонується встановити штраф у розмірі 3 мін.заробітних плат за несплату щорічного внеску.

2053

Європейський погляд на організацію адвокатського самоврядування представили міжнародні експерти Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфер юстиції в Україні» Ритіс Йокубаускас та Оксана Цимбрівська. Зокрема, пан Йокубаускас висловив переконання у тому, що не всі правила мають бути закріплені на рівні закону, адже професія адвоката є саморегульованою у своїй природі. У свою чергу, Марк Сегал, головний експерт з доступу до правосуддя та забезпечення права на захист Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», порадив колегам аналізувати зміни з точки зору того, чи зроблять вони адвокатуру сильнішою і чи виграє від них професія в цілому.

2055

До дискусії долучилися: Ігор Фомін, керуючий партнер Fomin & Partners; Вікторія Мітько, начальник управління забезпечення якості правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги, адвокат, голова ГО «Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу»; Дмитро Кухнюк, керуючий партнер АО «Мельник, Кухнюк і Партнери»; Інна Рафальська, голова Ради адвокатів міста Києва; Євген Грушовець, партнер Ario Capital Group; Олег Рачук, Президент Асоціації адвокатів України (ААУ), керуючий партнер АО «Нацина Рачук»; Зоя Ярош, віце-президент ААУ, керуючий партнер АК «Маршаллєр і партнери» та інші.

2042

Підводячи підсумки засідання 2-го березня, Денис Бугай запропонував колегам підготувати конкретні пропозиції та формулювання щодо удосконалення законопроекту. «Наміри у нас єдині – зробити адвокатуру сильною, а роботу адвоката більш професійною. Тож, орієнтовно за місяць ми плануємо провести зустріч з членами Ради з питань судової реформи і презентувати консолідовану позицію адвокатської спільноти», – сказав він.

Експертна дискусія, розпочата у Києві, мала продовження в Одесі. «Проект Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», який наразі виноситься на обговорення, розміщений на офіційному сайті Ради з питань судової реформи саме з цією метою. Звичайно, проект містить багато корисних змін, однак деякі норми у нас викликають занепокоєння. Тому ми маємо активно включитися в обговорення і підготувати свої пропозиції», – зазначив Президент АПУ, звертаючись до колег на відкритті заходу 4 березня.

2100

2096

«Очевидно, що закон, який діє нині, нас не влаштовує. Тому дуже важливо, що ми зараз можемо сформувати свої пропозиції та здійснити вплив на процес розробки нового закону», – зазначив Йосиф Бронз, голова Ради адвокатів Одеської області, заслужений юрист України.

2109

У якості модератора заходу виступив Андрій Костін, заступник Голови Ради адвокатів Одеської області. Він закликав колег бути активними та подякував АПУ за організацію майданчика для професійної дискусії.

2080

Активна дискусія точилася навколо кожного з питань, які були винесені на обговорення, починаючи від доступу до професії адвоката, закінчуючи питаннями дисциплінарної відповідальності та організації самоврядування адвокатів.

UBA 4172 

Участь у дискусії взяли Начальник управління забезпечення якості правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги, адвокат, голова ГО «Всеукраїнське об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Вікторія Мітько, керуючий партнер Юридичного бюро Сергєєвих Юрій Сергєєв, к.ю.н., керуючий партнер Fomin&Partners Ігор Фомін, представник Одеської області в ВКДКА Тетяна Подольна та інші експерти.

Міжнародний досвід регулювання представили Оксана Цимбрівська та Ритіс Йокубаускас, експерти Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні».

ТЕКСТ:Проект Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»

ВІДЕО:П’яте офіційне обговорення «Адвокатське самоврядування: які зміни принесе новий закон»

ПРЕЗЕНТАЦІЯ:Проект Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» в частині організації адвокатського самоврядування

ОФІЦІЙНО:Рада з питань судової реформи – адвокатура та безоплатна правова допомога

Надсилайте свої пропозиції та коментарі щодо зазначеного проекту Закону за адресою: legal@uba.ua з поміткою “Реформа адвокатури”.

Надані обговорення продовжиться у Харкові. Вже сьогодні, 10 березня, відбудеться круглий стіл «Сьоме професійне обговорення: очікування адвокатів».

 

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter