назад

Нарада під головуванням заступника Міністра юстиції України

15 липня 2019 року у м.Черкаси під головуванням заступника Міністра юстиції України Дениса Чернишова, в рамках робочого візиту, відбулася координаційна нарада на тему: «Взаємодія органів державної влади з пенітенціарною системою Черкаської області».
Участь у заході взяли представники Регіонального та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Черкаської області, Головного територіального управління юстиції у Черкаській області, Державної пенітенціарної служби України в Черкаській області, центрів пробації  Черкаської області, ювенальної превенції, громадських організацій.
Під час заходу обговорено актуальні питання та проблеми забезпечення прав засуджених, як у період відбування покарання так і після звільнення, сучасного стану реалізації пенітенціарної пробації та ресоціалізації осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі, а також соціальної підтримки неповнолітніх, покращення матеріально-технічних умов роботи адвокатів в слідчих ізоляторах тощо.Присутніх доведено до відома, що відповідно до чинного законодавства, засудженим особам та особам, які перебувають під вартою, гарантується право на безоплатну правову допомогу, що реалізується Регіональним і місцевими центрами з надання БВПД та адвокатами, які співпрацюють з ними. Засудженим особам надається правова допомога за їх заявою, а особам, які перебувають під вартою – на підставі ухвали суду.Регіональним центром з надання БВПД у Черкаській області з 2016 року  забезпечується надання засудженим такої допомоги з питань визначених статтею 537 Кримінального процесуального кодексу України, зокрема, під час виконання вироку суду: умовно-дострокового звільнення від відбування покарання; звільнення від покарання за хворобою; застосування примусового лікування та його припинення; направлення звільненого від покарання з випробуванням для відбування покарання, призначеного вироком; застосування покарання за наявності кількох вироків; тимчасове залишення засудженого у слідчому ізоляторі або переведення засудженого з арештного дому, виправного центру, дисциплінарного батальйону або колонії до слідчого ізолятора для проведення відповідних процесуальних дій під час досудового розслідування кримінальних правопорушень; звільнення від покарання і пом’якшення покарання у випадках, передбачених ч. 2, 3 ст. 74 Кримінального кодексу України тощо.
Місцеві центри з надання БВПД з 2018 року забезпечують складання документів процесуального характеру та представництво інтересів засуджених осіб у цивільних і адміністративних справах.
Протягом 2016 – 2019 років Регіональним центром з надання БВПД у Черкаській області надано правову допомогу 155 засудженим особам та особам, які перебувають під вартою, місцевими центрами з 2018 року – 27 засудженим.

Створено дієвий механізм роботи адвокатів, які допомагають вирішувати різноманітні правові питання: забезпечують представництво інтересів потерпілого у кримінальній справі та представництво інтересів засуджених під час засідань дисциплінарної комісії, вирішують питання незаконного заволодіння майном, зменшення розміру аліментів, питання оформлення пенсій тощо.
Працівниками системи БВПД успішно забезпечується робота дистанційних пунктів доступу до правової допомоги при виправних колоніях та СІЗО. У 2019 році надано правову допомогу 88 засудженим особам. На базі установ системи пробації області створені і працюють 22 таких пункти під час роботи яких надано більше 300 консультацій та роз’яснень з правових питань.
Наприкінці зустрічі заступник Міністра юстиції України Денис Чернишов позитивно оцінив співпрацю центрів з надання БВПД з установами системи пробації. «Є великі переваги і сенс взаємодії з системою безоплатної вторинної правової допомоги», – зазначив він.
Посадовець наголосив на важливості співпраці всіх державних органів, органів місцевого самоврядування та громадських організацій з використанням кращого європейського досвіду. Завдяки цьому ефективно досягається не лише реінтеграція та ресоціалізація осіб, які скоїли правопорушення, а й значно зменшуються видатки державного бюджету.