назад

Нараховану проте не виплачену заробітну плату стягнено на користь чоловіка,який звернувся за допомогою до «Дубровицького бюро правової допомоги» Сарненського МЦ

Rajlyan 1

Стараннями головного спеціаліста відділу «Дубровицьке бюро правової допомоги» Сарненського МЦ стягнено нараховану, але невиплачену заробітну плату та середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні – 38995,96 грн.


До Дубровицького бюро правової допомоги звернувся пан Петро (ім’я змінено). Чоловіку потрібна була правова допомога для стягнення нарахованої, але невиплаченої заробітної плати при звільненні. Клієнт розповів, що в період з 06 листопада 2015 року по 06 листопада 2017 року, він знаходився в трудових відносинах з сільською радою Дубровицького району Рівненської області. Під час знаходження у трудових відносинах, йому була нарахована, але не виплачена заробітна плата у розмірі 6400 грн. Крім того, сільська рада не провела повний розрахунок при звільненні пана Петра, тому він вважає, що йому мають сплатити заборгованість по заробітній платі у розмірі 6400 грн. та середній заробіток за час затримки розрахунку при звільненні у розмірі 32595,96 грн.

Наказом директора центру № 778 від 21.12.2018 року клієнту для представництва його інтересів у суді призначено головного спеціаліста відділу «Дубровицьке бюро правової допомоги» Наталію Райлян.

Дії адвоката системи БПД:

Фахівець центру звернулася до Дубровицького районного суду із позовною заявою про скасування постанови про стягнення нарахованої, але невиплаченої заробітної плати та середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні.

Результат:

6 березня 2019 року, завдяки докладеним зусиллям працівника Дубровицького БПД, рішенням Дубровицького районного суду позовні вимоги було задоволено повністю, стягнено заборгованість по заробітній платі в сумі 6400 грн. (шість тисяч чотириста гривень) та середній заробіток за весь період затримки розрахунку в розмірі 32595,96 грн. (тридцять дві тисячі п’ятсот дев’яносто п’ять гривень 96 коп.), а всього 38995,96 грн. (тридцять вісім тисяч дев’ятсот дев’яносто п’ять гривень 96 коп.).На даний час рішення набрало законної сили та не оскаржувалось.

Довідково:

У частині 2 статті 233 Кодексу законів про працю України зазначено, що в разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком.

Відповідно до вимог статті 116 Кодексу законів про працю України, при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум. В разі спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган в усякому випадку повинен в зазначений у цій статті строк виплатити не оспорювану ним суму.

Крім того, за змістом статті 47 Кодексу законів про працю України, власник або уповноважений ним орган зобов’язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, встановлені статтею 116 Кодексу законів про працю України.