назад
08.07.17

Наша участь у Всеукраїнській нараді

З 4 по 7 липня 2017 року у м. Києві відбулася Всеукраїнська нарада з виконання Україною заключних зауважень комітету з ліквідації дискримінації  жінок (CEDAW). Систему БВПД Черкаської області представив начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги та роботи з адвокатами Уманського місцевого центру з надання БВПД Віктор Квасюк.

 Участь у заході взяло близько 180 осіб, серед яких Віце-прем’єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції; народні депутати України; заступники міністрів, які працюють у сферах, що охоплюють дію Конвенції; заступник Міністра юстиції України; заступники голів ОДА до функціональних обов’язків, яких входять питання забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків; керівники структурних підрозділів ОДА, відповідальних за реалізацію державної гендерної політики та розробку програм соціального і економічного розвитку областей; представники Регіональних та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги; представники міжнародних та обласних громадських організацій, які працюють у сфері забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків; експерти та науковці з питань гендерної рівності, представники інших країн.

Під час наради обговорено питання щодо рівних прав та можливостей  жінок в Україні, створення відповідних інституційних механізмів, удосконалення соціального захисту, сектору зайнятості, що особливо актуально в контексті децентралізації, протидію ґендерно зумовленому насильству в умовах збройного конфлікту тощо.

Метою заходу було ознайомлення місцевих органів виконавчої влади з зобов’язаннями по виконанню Заключних зауважень Комітету ООН з ліквідації дискримінації жінок за результатами розгляду 8 – ї періодичної доповіді України з виконання Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації жінок, а також отримання навичок внесення гендерного компоненту до програм соціального та економічного розвитку областей в сферах охоплених заключними зауваженнями Комітету.

Загальна декларація прав людини підтверджує принцип недопущення дискримінації і проголошує, що всі люди народжуються вільними та рівними у своїй гідності та правах і що кожна людина повинна мати всі права і всі свободи,  проголошені в ній, без будь-якої різниці, в тому числі щодо статі.

Гендерна рівність означає рівне бачення, повноваження, відповідальність та участь як чоловіків, так і жінок у всіх сферах громадського та приватного життя.

Національний механізм забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків в Україні передбачає законодавче врегулювання імплементації ґендерної політики в усі сфери життєдіяльності та складається з системи центральних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, інституту радників з ґендерних питань, інститутів громадянського суспільства. Структура і основні функції національного механізму визначені Законом України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» та Указом Президента України «Про вдосконалення роботи центральних і місцевих органів виконавчої влади щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків».