назад

12140123410260419XXI століття без будь – яких сумнівів можна назвати століттям інтелектуальної власності, оскільки все частіше з’являються нові твори різних напрямків. А відповідно є твори – є необхідність їх захисту з боку держави та встановлення відповідальності за різного роду порушення щодо них.

Що ж таке “інтелектуальна власність”? Саме поняття виникло давно та визначається як результат інтелектуальної, творчої діяльності однієї  чи кілька людей.

Визначити всі можливі порушення права інтелектуальної власності  важко, адже, таке порушення це будь-яке посягання на особисте немайнове або майнове право інтелектуальної власності. В загальному до таких порушень відносяться невизнання чи якимось чином привласнення авторства, порушення умов договору, користування таких об’єктів без дозволів, відмова у сплаті, несвоєчасна або не повна сплата винагороди за його використання.

Захист інтелектуальної власності на міжнародному рівні покладено на Всесвітню організацію інтелектуальної власності, що заснована в 1976 році при ООН. В українському законодавстві прийнято та діє багато законодавчих актів, що відноситься до сфери захисту інтелектуальної власності, якими передбачається цивільно-господарська, кримінальна та адміністративна відповідальність.

В Цивільному кодексі України зазначено, що особа подавши відповідну заяву до суду може захистити своє право інтелектуальної власності. Розглянувши її суд виносить одне з таких рішень:

1)  вилучити з цивільного обороту та знищити товари, які виготовлялися чи вводилися з порушенням права інтелектуальної власності, вилучити матеріали і знаряддя, що використовувалися здебільшого для їх виготовлення і зупинити їх пропуск через митний кордон України;

2)  застосувати негайно заходи, які спрямовані, щоб запобігти порушення  та зберегти відповідні докази;

3)  застосувати, одноразове грошове стягнення взамін відшкодування збитків;

4)  розмістити в ЗМІ дані про дане правопорушення  та зміст судового рішення, яке його стосується.

Стосовно адміністративної відповідальності, то за незаконне використання, привласнення авторства чи інше порушення права інтелектуальної власності передбачено покарання у вигляді штрафу в розмірі від 10 до 200 н.м.д.г. та конфіскація продукції або матеріалів, обладнання, які призначенні для виготовлення такої продукції.

Кримінальне законодавство України за незаконне розповсюдження та відтворення творів, різного роду програм, виконань, фонограм, їх незаконне тиражування чи розповсюдження на носіях інформації, камкординг, кардшейрінг, інше умисне порушення, а також фінансування таких дій, якщо ними було завдано значну матеріальну шкоду передбачає штраф від двохсот до тисячі н.м.д.г., виправні роботи чи позбавлення волі на строк до двох років. При вчиненні повторно, групою осіб чи при завдані великої матеріальної шкоди, відповідальність збільшується – накладаєься  штраф від тисячі до двох тисяч н.м.д.г., застосовуються виправні роботи на строк до двох років, чи особа позбавляється волі на строк від двох до п’яти років, якщо дії вчиненні службовою особою та ще  з використанням службового становища – караються штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, позбавленням волі на строк від трьох до шести років, разом з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

В нашій державі, на жаль, боротьба з порушеннями прав інтелектуальної власності не відповідає вимогам сьогодення. Значні обсяги порушення прав сприяють посиленню правового нігілізму населення, оскільки є показовим прикладом зневаги до закону з боку правопорушників.

Дане питання обговорювалось у приміщенні Кабаровецької сільської ради Зборівського району під час консультування громадян головним спеціалістом Зборівського бюро правової допомоги Тетяною Зварич.

Єдинийтелефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України). 

Роз’яснення з даного питання надали  керівник Заліщицького бюро правової допомоги Арсен Нагуляк та заступник начальника Заліщицького районного відділу  державної виконавчої службиБогданЧоканпід час спільного консультування платників аліментів.