назад

Насильство в сім’ї – це злочин! Як розпізнати та захистити себе?

nasilstvo 3 MC lekciya 1Що таке насильство в сім’ї? Що робити у випадку насильства? Хто може бути кривдником та чому його необхідно притягувати до покарання? Куди звертатися по допомогу у випадку проявів насильства? Про це говорили з учнями Одеської школи №17.

14 квітня 2018 року фахівчиня Третього одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Валерія Цап спільно з лейтенантом поліції, інспектором відділу зав’язків з громадськістю Управління патрульної поліції у м. Одесі Олександром Попеску провели лекцію для учнів на тему: «Насильство в сім’ї – це злочин! Як розпізнати та захистити себе?».

«Масштаби проблеми вражають: 30–40% викликів поліції на день пов’язані з побутовим насильством, із яких у 18-20% правопорушника ізолюють та доставляють у відділення поліції», – зазначив Олександр Попеску.

nasilstvo 3 MC lekciya 2

nasilstvo 3 MC lekciya 1

«У більшості випадків свідком насильства стає дитина, що робить її також жертвою такого насильства. Тому вкрай важливо вміти ідентифікувати насильство в сім’ї та знати як можна захистити себе», – пояснила фахівчиня Центру.

Лейтенант поліції розповів слухачам, як діяти якщо до особи, її рідних та близьких вчинено насильство.

«Так, звернення чи повідомлення про факти жорстокого поводження з дитиною може бути подано самою дитиною або будь-якою іншою фізичною особою (сусіди, знайомі тощо) за місцем її проживання до: поліції; закладів освіти (дитячі садочки, школи); медичних закладів; управлінь (відділів) у справах сім’ї та молоді, Центрів правової допомоги. Працівники кримінальної поліції у справах дітей мають повноваження вилучити дитину з сім’ї, де їй загрожує небезпека. В подальшому проти таких батьків може бути ініційована процедура позбавлення батьківських прав», – зазначив Олександр Попеску.

Валерія Цап підготувала для учнів реальні історії дітей, які постраждали від насильства в родині, взяті зі звернень на Національну дитячу «гарячу лінію».

Юні експерти опрацювали запропоновані історії, визначивши вид насильства, кривдника, особу яка потерпає від насильства та надали поради виходу по кожній ситуації.

Також всі присутні мали змогу отримати інформаційні буклети Центру та інформаційні матеріали, розроблені по даній тематиці.

З метою отримання інших правових консультацій та роз’яснень, звертайтесь до Третього одеського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Одеса, вул. Отамана Головатого, 1. Тел.. +38 (048) 793-14-20.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.