назад

Науковці та представники системи БПД під час семінару обговорювали питання “Забезпечення права на правову допомогу в умовах воєнного стану”

13 січня, за організації «Центру правової підтримки осіб, постраждалих внаслідок військового вторгнення» Національної академії правових наук України та ДВНЗ «Ужгородський національний університет»,  на юридичному факультеті УжНУ відбувся науково-практичний семінар “Забезпечення правана правовудопомогу в умовах воєнного стану”. У заході, який проходив у змішаному – оф- та онлайн форматі, взяли участь правники, науковці, представники державних та муніципальних установ, громадських, благодійних та волонтерських організацій, внутрішні переселенці, військовослужбовці та члени їхніх родин, а також системи БПД на Закарпатті.
Директор Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області Василь Попадинець поінформував присутніх про пріоритетні напрямки діяльності системи БПД, зазначивши, що основною метою її діяльності є забезпечення доступу до правосуддя. Право на безоплатну первинну правову допомогу мають усі, хто перебуває під юрисдикцією України, а на безоплатну вторинну правову допомогу – категорії осіб, визначені законодавчо. У їх числі – малозабезпечені, внутрішні переселенці, учасники бойових дій та ін. З початку військової агресії рф центри та бюро правової допомоги спрямували максимум зусиль для ефнктивної підтримки внутрішньо переміщених осіб. З цією метою створено консультаційні пункти доступу до безоплатної правової допомоги, 20 з яких – у місцях компактного проживання переселенців.

«Війна змінила все. Зокрема,  вплинула й на нашу роботу. З перших днів ми переналаштували свою діяльність в напрямку надання правової допомоги переселенцям. Наші юристи надавали допомогу в пунктах пропуску, на кордонах, у центрах біженців. Тісно співпрацюємо з органами місцевого самоврядування. Крім того, започаткували роботу з фіксації воєнних злочинів», – розповів Василь Попадинець.

З доповіддю про “Диджиталізацію в механізмі захисту тимчасово переміщених осіб” виступив доктор юридичних наук Дмитро Бєлов.
Про практичні аспекти та правові гарантії надання БВПД присутнім розповів директор Ужгородського місцевого центру Михайло Давиденко.
За результатами семінару його учасники напрацюють методичні рекомендації щодо покращення доступу до правової допомоги в умовах воєнного стану для переселенців, учасників бойових дій та інших вразливих категорій населення.